27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:40
No menu items!

Acuzarea ISIS de comitere a unui genocid nu va afecta strategia de luptă a Washingtonului

spot_img

SUA  sustine că acuzarea grupării jihadiste Statul Islamic (ISIS) de comiterea unui genocid împotriva unor grupuri minoritare în Irak şi Siria nu va afecta strategia Washingtonului în continuarea luptei duse împotriva grupării jihadiste, anunţă DPA online, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat ieri că principalul obiectiv al acestei acuzaţii este să ,,prezinte, de dragul istoriei, ceea ce ştim şi am văzut că face această grupare oamenilor nevinovaţi din Irak şi Siria”.

Prin acest gest este recunoscută suferinţa unui mare număr de persoane, ceea ce, speră Statele Unite, va concentra atenţia lumii să facă mai mult pentru a-i înfrânge pe jihadişti.

Kirby a precizat că declaraţia de joi a secretarului de stat american, John Kerry, afirmă politica Statelor Unite, care tratează de mult timp Statul Islamic ,,ca şi cum s-ar gândi la genocid”.

Această politică datează din august 2014, când Statul Islamic a încercat să ,,extermine” etnicii yazidi pe Muntele Sinjar, a precizat Kirby. O campanie aeriană condusă de Statele Unite a fost lansată la scurt timp după aceea.

Gruparea extremistă sunnită a comis crime împotriva umanităţi şi epurări etnice în rândul creştinilor, etnicilor yazidi şi musulmanilor şiiţi, iar în unele cazuri împotriva musulmanilor sunniţi, kurzilor şi altor minorităţi, a acuzat Kerry.

Kerry a mai spus că această coaliţie internaţională împotriva Statului Islamic, din care fac parte 66 de ţări, a reuşit să-i respingă pe extremişti din aproximativ 40% din teritoriul pe care organizaţia îl controla în Irak şi din aproximativ 20% în Siria. ,,Nu am nicio îndoială că, dacă (Statul Islamic) ar fi reuşit să-şi creeze aşa-zisul califat, (gruparea) ar fi căutat să distrugă ceea ce a mai rămas din mozaicul etnic şi religios care prospera cândva în regiune”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Kirby a declarat că a avut loc o intensificare în ritmul şi amploarea atacurilor aeriene şi la multe alte niveluri în lupta împotriva forţelor Statului Islamic, iar presiunea va continua.

Congresul american a exercitat presiuni asupra administraţiei Obama să prezinte un raport în legătură cu o anchetă privind un genocid şi alte atrocităţi comise în Irak şi Siria şi a stabilit pentru joi termenul-limită în vederea prezentării concluziilor la care a ajuns.

 

Octavian Cătuşanu