joi, 25 februarie 2021 - 15:37

Ministrul Justiției ignora avizul negativ de la CSM și trimite guvernului proiectul său de desființare a SIIJ

Ministrul Justiției, Stelian Ion, s-a declarat, vineri dimineață, dezamăgit de avizul consultativ negativ al CSM pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, prin urmare nu ține cont de el și a semnat si trimis Guvernului propriul proiect pentru desființarea secției speciale. 

Desființarea Secției înseamnă o normalizare, e o promisiune făcută, un punct clar în programul de guvernare. Am ascultat toate argumentele, dar ele pot fi avute în vedere într-un alt context. Vom revedea împreună dacă este nevoie de garanții suplimentare, cum au cerut ieri unii membri CSM. În 2017, Florin Iordache propunerea un proiect de lege, cu doar 3 rânduri de motivare, eu am criticat acest proiect de atunci. Sunt consecvent, pentru că  după ani de zile s-a dovedit că am avut dreptate că am avut dreptate când am criticat acel proiect”, a afirmat ministrul Ion.

Ministrul Justiției afirmă că însăși existența acestei secții ar însemna acceptarea faptului că în rândul magistraților există o problemă generalizată de corupție, ceea ce nu e adevărat.

„SIIJ este un organ absolut ineficient, nu se poate ocupa de toate problemele din toate instanțele și parchetele din țară. Are în lucru aproape 6.000 de dosare. A avut o medie de trimitere în judecată de 2 rechizitorii pe an, foarte puțin, nici un rechizitoriu pe fapte de corupție. Nu ne putem închipui că deodată a dispărut corupția din rândul magistraților”, a conchis ministrul.

Stelian Ion a precizat că planul său este foarte clar: proiectul va merge în Guvern, „sper că se va adopta, va merge în Parlament și acolo se va da un vot”.