27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 13:58
No menu items!

Ministrul comunicațiilor, Marius Bostan, lovește din nou. Cum se scuză pentru declarațiile despre profesori

spot_img

Ministrul comunicaţiilor, Marius Bostan, a respins, luni, acuzaţiile despre declaraţia sa, potrivit căreia el cerea părinţilor bani pentru învăţământ, spunând că a fost scoasă din context. Bostan a afirmat că „poliţia gândirii a încercat să diabolizeze ceea ce el a spus în mod onest şi cinstit„.

„Poliţia gândirii a încercat să diabolizeze ceea ce am spus eu în mod onest şi cinstit. (…)Nu am spus aşa. Am spus că, dacă s-ar face o legătură, nu am spus să plătească părinţii, (ci) am dat un exemplu absolutamente didactic, am dat un exemplu de gândire. În acest moment, pentru fiecare copil se plăteşte o sumă, bugetul de stat plăteşte o sumă. Să presupunem că această sumă ar fi cunoscută şi am spus de un voucher – fiecare părinte ar fi mult mai preocupat de cum se desfăşoară procesul de educaţie. Am spus un mare dacă”, a declarat Marius Bostan.

Bostan a acuzat că nu s-a mediatizat şi începutul discursului său şi că textul publicat este extras din context şi modificat.

„Având în vedere acest atac al … Victor Ponta, în realitate el a început atacul pe net, un om pe care îl ştiţi mai bine decât mine, cu lucrările lui ştiinţifice şi rezultatele obţinute pe parcursul guvernării, numai în 2012 a schimbat 4 miniştri ai educaţiei… Sunt oameni mici şi cu idei mărunte, idei care vin dintr-o gândire de la iluştrii înaintaşi Gheorghe Gheorghiu Dej, Ion Iliescu şi alţi iluştri corifei ai gândirii centraliste”, a adăugat Bostan, citat de Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Delir ”neoliberal” al lui Bostan: Educația gratuită este o ”reminiscenţă comunistă”. Părinții ar trebui să plătească

Marius Bostan a afirmat marțea trecută că educația gratuită este o ”o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, iar nemulțumirile profesorilor cu privire la salarizare sunt o ”imbecilitate”, întrucât au varianta să își schimbe locul de muncă.

”Profesorii au salarii mici. (…) Unii profesori pur şi simplu îşi bat joc de meseria lor şi spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ţi demisia. Dar nu să îţi baţi joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic? Îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă, dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună… Nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis”, a spus ministrul comunicațiilor.

”Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate. Să primesc gratis curent, de exemplu. Nu m-ar deranja foarte mult că s-ar opri curentul la ora 12:00. După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulţi părinţi dacă ar simţi că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conştientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înţelege cum funcţionează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcţionarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul: să se dea. Nu avem, în partea cealaltă, de unde. Părerea mea este că e o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, a mai adăugat Marius Bostan.

Sindicatele profesorilor, reprezentanţii elevilor şi reprezentanţii studenţilor au cerut demiterea ministrului comunicaţiilor.

R.D.