19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 3:17
No menu items!

Profesorii, elevii și studenții amenință cu proteste dacă ministrul Bostan nu va fi demis

spot_img

Sindicatele profesorilor, reprezentanţii elevilor şi reprezentanţii studenţilor cer demisia ministrului comunicaţiilor, Marius Bostan, care a afirmat marți că educația gratuită este o ”o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, iar nemulțumirile profesorilor cu privire la salarizare sunt o ”imbecilitate”.

Astfel, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Consiliul Naţional al Elevilor şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR) au cerut oficial Guvernului, demiterea ministrului comunicaţiilor Mariu Bostan.

FSE „Spiru Haret” a trimis o scrisoare deschisă Guvernului. În document se arată că, până când ministrul Bostan nu este demis, reprezentanţii profesorilor nu vor mai asista la nicio formă de dialog social cu reprezentanţii Executivului.

„Nu putem discuta despre o declaraţie dată la plesneală sau într-un moment mai nefericit al carierei sale, e o declaraţie dată în mod conştient. Uită că avem o Constituţie, că nu trebuie să băgăm mâinile în buzunarele părinţilor atâta timp cât ei deja contribuie plătind taxe statului. Nu cunosc politician în România care să fi avut un astfel de comportament”, a declarat preşedintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de Mediafax.

Nistor a susținut că „declaraţiile (ministrului comunicațiilor – n.r.) sunt un atac la adresa profesorilor, elevilor şi părinţilor şi un atac la Constituţia României, care prevede gratuitatea învăţământului obligatoriu de stat”.

În aceste condiţii, am solicitat oficial destituirea domnului Bostan, iar în situaţia în care premierul nu va lua această măsură, vom considera că întregul Guvernul al României îşi asumă în totalitate declaraţiile domnului în cauză, situaţie în care vom solicita Parlamentului depunerea unei moţiuni simple şi totodată vom declanşa şi alte forme de protest pentru că existenţa în Guvern a unui astfel de individ constituie o gravă eroare”, a mai spus Marius Nistor.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor şi ANOSR „solicită prim-ministrului Dacian Julien Cioloş demiterea Ministrului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională Marius Bostan, ca urmare a declaraţiilor scandaloase ale acestuia, prin care a numit principiul învăţământului gratuit o ,,reminiscenţă a comunismului” şi prin care a susţinut că părinţii ar trebui să plătească o taxă lunară pentru a benefica de o educaţie de calitate pentru copiilor lor”, arată reprezentanții celor două organizații într-un comunicat de presă remis miercuri.

„O astfel de declaraţie venită din partea unui membru al Guvernului României este extrem de periculoasă pentru sistemul de învăţământ românesc. Scuzele tardive nu ajută. E clar că acesta este modul de gândire şi viziunea unui individ care ocupă o poziţie de ministru. Aşadar, e obligatoriu ca el să părăsească de urgenţă această funcţie, pentru a ne asigura nu se mai dezvoltă şi alte idei similare care pot atenta la drepturile fundamentale ale omului”, a declarat Vlad D. Cherecheş, preşedinte ANOSR.

Ministrul Bostan a spus, marţi, că regretă că declaraţiile sale au fost interpretate. Într-o postare pe Facebook intitulată „Dragi prieteni din online şi din media”, ministrul a scris că se bucură de interesul pe care l-a stârnit, dar e trist şi regretă pentru că declaraţiile sale sunt folosite în scopuri politice, postarea fiind publicată în condiţiile în care premierul Dacian Cioloş i-a cerut să îşi ceară scuze şi să vină cu clarificări.

Marius Bostan, ministrul comunicațiilor, a afirmat marți că educația gratuită este o ”o reminiscenţă a celor 50 de ani de comunism”, iar nemulțumirile profesorilor cu privire la salarizare sunt o ”imbecilitate”, întrucât au varianta să își schimbe locul de muncă.

R.D.