21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:44
No menu items!

Românii din străinătate vor plăti online taxele și impozitele datorate în țară

spot_img

Românii din străinătate își vor putea plăti taxele și impozitele locale, online, prin ghișeul.ro, până la finalul lunii iulie. Anunțul a fost făcut luni, într-o conferință de specialitate, de ministrul comunicațiilor, Marius Bostan.

„Cei din afara țării trimit bani, puțini, pentru taxe și impozite prin diverse alte metode de plată. Părinții, în februarie, ca să prindă reducerea, merg  – uneori alunecă pe gheață, după asta merg cu piciorul rupt la spital și beneficiază de îngrijiri de sănătate – pentru a plăti acel 100 de lei impozit sau 200 de lei să câștige acei 20 de lei. Până la finalul lunii, vom avea posibilitatea pentru acei români care au proprietăți în România să poată să își achite cu cardul impozitele, taxele și amenzile”, a spus Bostan, citat de Agerpres.

Ministrul a precizat că, în acest moment, sunt înrolate 234 de administrații locale în ghișeul.ro.

„Pentru cele 234 de administrații locale care sunt înrolate deja în ghișeul.ro se implementează facilitatea pentru românii plecați în străinătate de a putea plăti. Dacă în acest moment plata cu cardul se poate face doar din România, încercăm să implementăm această facilitate. Este o muncă de creație, de concepție, de integrare, care se face din resurse proprii, deci nu sunt cheltuiți bani bugetari pentru asta. 234 sunt orașe și municipii – acoperim peste 80% din populația bancarizată a României – mai este loc mult de creștere, mai ales că și gradul de bancarizare crește în fiecare zi. Numărul de credențiale în aceste șase luni, de când sunt ministru, a crescut cu 330 față de perioada anterioară, numărul de plăți electronice comparativ cu anul trecut a avut o creștere de 70%”, a mai afirmat ministrul comunicațiilor.

Potrivit lui Bostan, ANAF s-ar putea înscrie în ghișeul.ro până în toamnă. „Avem promisiune de la Ministerul finanțelor că și ANAF se va înscrie în ghișeul.ro până în toamnă, ca să nu fie nevoie să stai la coadă ca să plătești, să poți să o faci de acasă, în mod civilizat și liniștit”, a mai arătat Bostan.

R.D.