15 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 13:22

Mihai Gâdea: “Protocolul cu noile reguli de înmormântare în cazurile COVID, blocat la Ministerul Sănătății”

Mihai Gâdea a prezentat, la Antena 3, un document exploziv, protocolul care prevede noile reguli privind înmormântările în cazurile celor infectați cu COVID, convenit de toate cultele religioase și reprezentanții Guvernului României. Noile norme, care permit  înmormântările creștinești cu tot ritualul, zac însă la Ministerul Sănătății de aproximativ 3 săptămâni.

“Am prezentat informația potrivit căreia toate cultele din România, sunt 18 culte, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Catolică, toate cultele protestante, neoprotestante, dar aici nu e vorba doar de creștini, dar absolut toate cultele din România au convenit împreună cu doctorul Raed Arafat, care a fost un foarte mare susținător al schimbării acestui document. 

Absolut toate cultele din România au avut două discuții cu doctorul Arafat, care a zis că da, protocolul de înmormântare trebuie schimbat, sunt de acord cu asta, și de trei săptămâni acest document este blocat de Vlad Voiculescu și mai ales de doamna Andreea Moldovan, secretar de stat”, a explicat Mihai Gâdea la Antena 3.

Ce prevede protocolul prezentat în exclusivitate la Antena 3:

  • Pacientul infectat beneficiază, pe perioada internării într-o unitate sanitară, la cerere, de asistență religioasă, potrivit cultului religios din care face parte. Echipamentul individual al clericului va fi asigurat cu titlu gratuit de către uitatea sanitară.
  • Familia poate aduce hainele pentru înmormântare personalului implicat în manipularea cadavrului. Corpul este introdus în doi saci rezistenți de vinil, asupra cărora s-a pulverizat cu biocid, apoi este introdus în sicriu, care va fi sigilat.
  • Până la înhumare, sicriul rămâne închis/sigilat, dar înmormântarea va avea loc cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține.