9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:05

Ludovic Orban a depus programul de guvernare la Parlament. Care sunt prioritățile Guvernului Orban

spot_img

Premierul desemnat Ludovic Orban si-a prezentat joi dupa amiaza Cabinetul si a anuntat ca a depus programul de guvernare si lista ministrilor la Parlament, conform prevederilor constitutionale.

“In conformitate cu prevederile constitutionale, in urma deciziei presedintelui Klaus Ioannis de a ma desemna in calitate de prim ministru in vederea formarii Guvernului, in termenul constitutional am depus lista Guvernului si programul de guvernare la presedintii celor doua camere” ale Parlamentului, a declarat joi Ludovic Orban, la finalul consultarilor cu presedintele Iohannis si partidele parlamentare.

Programul de guvernare al PNL trimis joi Parlamentului are 65 de pagini și conține o serie de măsuri pe termen scurt.

Principale obiective ale guvernului Orban dacă va fi învestit sunt organizarea alegerilor, restructurarea executivului, corectarea legilor din domeniul Justiției, reconstruirea încrederii cetățenilor în instituțiile publice, profesionalizarea administrației publice, întărirea statului de drept și a democrației, combaterea corupției, creșterea calității educației, îmbunătățirirea serviciilor de sănătate, dezvoltarea economică pe baze sănătoase, menținerea orientării euroatlantice în politica externă și creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE. 

Programul nu anunță o revoluție în fiscalitate, ci doar corectarea unor măsuri precum split TVA, OUG 114, dar și eliminarea supraaccizei la carburanți și eliminarea supraimpozitării contractelor parti-time. Tot în fiscalitate, programul de guvernare prevede o rectificarea bugetară cu scopul de a elimina riscul depășirii unui deficit bugetar de 3%, precum și refacerea legislației legate de Pilonul II de pensii.

În ceea ce privește justiția, programul anunță revizuirea legislaţiei din domeniul justiţiei ”pentru a elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani și pentru ca aceste acte normative să fie puse în acord cu avizele Comisiei de la Veneţia și cu rapoartele Comisiei Europene și GRECO”, dar arată că aceste revizuiri vor fi făcute prin respectarea referendumului din 26 mai, adică fără OUG.

Documentul mai promite și relansarea investițiilor în zăcămintele de gaze din Marea Neagră, blocate de PSD, dar și lansarea licitației pentru licențele 5G cu respectarea memorandumului semnat între România și SUA care ar duce la blocarea accesului Huawei.

Aici programul de guvernare integral : 

https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2019/10/PROGRAM-DE-GUVERNARE-PNL-2019.pdf