7.4 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 10:16

Klaus Iohannis: SRI nu m-a informat despre iminentele acte de violență din stradă. MAI nu și-a făcut treaba

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat profund nemulțumit de faptul că Ministerul de Interne nu și-a făcut treaba, lăsând demonstranți violenți să se amestece printre cei pașnici. Totodată, președintele a ținut să transmită un mesaj ferm, același folosit de protestatari în stradă: „Jos mâinle de pe DNA!”.

„Aseară au avut loc demonstraţii masive în toată ţara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul ca romanii au înţeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanţe de modificare a Codului Penal şi au arătat romanii foarte clar ce vor: un stat de drept. Aceste demonstraţii au fost eminamente paşnice. Romanii s-au adunat în număr fârte mare şi paşnic şi-au spus pasul. Asta până după ora 10, când un grup sau grupuri de demonstranţi violenţi au intrat în Piaţa Victoriei şi au deturnat demonstrația. A fost evident pentru oricine că românii au demonstrat paşnic şi au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că aceşti demonstranţi violenţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia.

Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de instigatori mă nemulţumeşte profund. Toată lumea din structurile de forţă a avut toate informaţiile necesare. La Ministerul de Interne s-a ştiut exact când, unde şi ce grupuri se pragătesc să spargă demonstraţia. În loc să-i izoleze unde s-au adunat, i-au lăsat liberi să se amestece printre demonstranţii paşnici, punând în pericol nu doar demonstraţia, ci sănătatea şi chiar viaţa romanilor simpli care s-au dus să demonstreze paşnic. Foarte grav mi s-a părut că doamna ministru de interne a spus că nu a ştiut nimic. E cu atât mai grav, înseamnă că nu conduce ministerul şi doar stă în minister. E inadmisibil. Solicit doamnei ministru de interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise. De ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă?”.

În același timp, Klaus Iohannis a precizat că Serviciul Român de Informații nu l-a informat despre posibile acte de violență ce ar fi putut avea loc în timpul demonstrației de miercuri seara. „Eu nu primesc informări de la SRI în chestiuni care privesc Ministerul de Interne. Însă, sunt convins, că toţi cei care s-au ocupat de organizarea dispozitivelor de aseară au avut toate informațiile necesare”, a spus Iohannis.

În privința OUG de modificare a codurilor penale, Iohannis a decis să sesizeze Curtea Constituţională. „Este evident vorba de un conflict juridic de natură constituţională între guvern şi sistemul de justiţiei şi Parlament. Acest document este pe drum şi va fi depus în câteva minute la CCR”, a declarat Iohannis.

Referitor la informația vehiculată în spațiul public potrivit căreia DNA şi DIICOT ar urma să fie unificate, Iohannis a spus că a citit în media. „Guvernul a dezminţit, dar Guvernul a mai dezminţit şi altele. Eu vă spun un lucru clar, şi mai ales guvernanţilor: Jos mâinile de pe DNA”.

Valeriu Motoc