16.7 C
București
luni, 29 mai 2023 - 4:13
No menu items!

Iohannis, după întâlnirea cu președintele Germaniei: Am discutat despre situația gravă de securitate. Rusia trebuie izolată

spot_img

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni pe Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, parteneriatul bilateral dintre cele două țări, dar și despre susținerea Republicii Moldova.

„Am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, prin măsuri concrete, inclusiv prin operaționalizarea centrului logistic umanitar de la Suceava. Este crucial ca sprijinul Uniunii Europene și al statelor membre să continue, atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni. Am abordat, de asemenea, necesitatea adoptării de noi sancțiuni pentru Rusia și a continuării demersurilor de izolare a acesteia pe plan internațional. Presiunea trebuie să se intensifice, pentru ca Rusia să înceteze invazia și să pună capăt agresiunii”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a reiterat că țara noastră sprijină procesul de condamnare a crimelor de război din țara vecină.

„În egală măsură, toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională, iar România va sprijini acest proces”, a spus președintele.

Discuțiile cu președintele Germaniei au abordat și situația din Republica Moldova.

„Am discutat astăzi și despre dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina. Este necesară mobilizarea de sprijin consistent pentru Chișinău, iar România și Germania au aceeași abordare, suntem alături de Republica Moldova și România contează pe sprijinul Germaniei în demersul de organizare, aici, la București, a celei de-a doua Conferințe a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Am reiterat, și cu prilejul întâlnirii de astăzi, faptul că România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că România se bazează pe Germania pentru a sprijini aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

„În egală măsură, am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spațiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”, a adăugat Iohannis.

                                                                                                                  Adina Silav