2.5 C
București
luni, 4 decembrie 2023 - 4:29
No menu items!

Principalul suspect al masacrului de la Bucha, identificat. Ucraina a publicat imaginile

spot_img

Autoritățile din Ucraina susțin că au identificat principalul suspect în masacrul de la Bucha. Pe 18 martie acesta ar fi ucis 4 bărbați neînarmați și a furat din bunurile victimelor.

Anunțul a fost făcut de procurorul general al Ucrainei, care a publicat și poze cu soldatul în timp ce împachetează bunuri pe care le-ar fi furat din Ucraina, pentru a le trimite acasă, în Rusia.

Verificările sunt în curs, pentru a stabili dacă acesta este responsabil și pentru alte infracțiuni.

Pe lista procurorilor ucraineni se află alți zece soldați ruși din Brigada 64, care ar fi torturat și ucis civili la Bucha.

Rusia a negat implicarea militarilor săi în crimele din acest oraș, spunând că imaginile prezentate de Ucraina sunt false.

Comisia Europeană a propus sancționarea rușilor responsabili pentru masacrele de la Bucha și Mariupol

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, miercuri, sancţionarea persoanelor şi entităţilor responsabile sau implicate într-un mod sau altul în masacrele documentate asupra civililor în oraşele din apropierea Kievului, precum Bucea, sau în oraşul-port Mariupol, aproape în întregime distrus de atacurile ruseşti, potrivit EFE.

„Îi vom sancţiona pe militarii de rang înalt şi pe alţi indivizi care au comis crime de război în Bucha şi care sunt responsabili de asediul inuman al oraşului Mariupol”, a declarat Ursula Von der Leyen în faţa Parlamentului European.

Aceste măsuri restrictive se adaugă celor instituite împotriva a 680 de persoane şi 53 de entităţi ruseşti în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, pe care UE le aplică de la sfârşitul lunii februarie, sancţiuni instituite inclusiv împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, ministrului său de externe Serghei Lavrov şi a unui grup mare de oligarhi apropiat de Kremlin, transmite Agerpres.

Persoanelor vizate de aceste sancţiuni le va fi interzis accesul în spaţiul Uniunii Europene şi li se vor îngheţa conturile în UE. De asemenea, cetăţenilor sau entităţilor europene li se interzice să pună fonduri la dispoziţia lor.

„Aceasta trimite un alt semnal important tuturor celor implicaţi în războiul dus de Kremlin: ştim cine sunteţi şi veţi fi traşi la răspundere”, a avertizat Von der Leyen.

Este pentru prima oară când UE îi sancţionează în mod specific pe cei implicaţi în masacrele comise împotriva civililor în Ucraina, imagini cu cadavre risipite pe străzile din Bucea sau cu gropi comune descoperite şi în ale suburbii ale Kievului au făcut înconjurul lumii după retragerea trupelor ruse la începutul lunii aprilie. Până luni, până la 1.202 de cadavre ale civililor au fost recuperate la periferiile capitalei ucrainene.

                                                                                                                 Adina Silav