8.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 5:37

Iohannis: Decizia Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a plagiatelor

spot_img

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur, pe pagina de Facebook, față de decizia luată în Senat prin care reexaminarea Legii Educației, solicitate de el, a fost respinsă, astfel că acuzațiile de plagiat nu vor fi verificate de CNATDCU, ci de universități.

Cu 90 de voturi pentru 6 abțineri și 12 împotrivă, senatorii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. „Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare”, se arată în raportul Comisiei de Educație din Senat.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni seara, un mesaj pe Facebook, în care critică dur votul Senatului în ceea ce privește deciziile legate de plagiate. „În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate şi performanţă”, a scris președintele Klaus Iohannis.

În cererea de reexaminare, preşedintele susţine că, deşi aparent se simplifică procedura, în fapt, „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.

Şeful statului mai susţine că legea transmisă la promulgare modifică organizarea şcolilor doctorale (care se organizează prin hotărârea senatului universitar/ prezidiului Academiei Române), dar şi procedura obţinerii titlului de doctor. 

Iohannis explică faptul că, potrivit dispoziţiilor în vigoare din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, obţinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susţinerea tezei în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat; evaluarea şi deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educaţiei de acordare a titlului de doctor şi acordarea titlului de către ministru prin ordin.  „În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (…) Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor”, susţine şeful statului potrivit cererii de reexaminare. 

Iohannis mai spune că prevederile potrivit cărora IOSUD anulează diploma în baza ordinului ministrului de retragere a titlului de doctor/ atestatului de abilitare contravin art. 1 alin. (6) din Legea contenciosului administrativ 554/2004 în sensul că anularea unui act administrativ intrat în circuitul civil poate fi dispusă numai de instanţa de judecată. 

Potrivit cererii de reexaminare, prevederea privind retragerea titlului de doctor prevăzută în forma trimisă la promulgare la art. unic pct. 17 are în vedere numai titlurile acordate, fără să reglementeze posibilitatea retragerii titlurilor de doctor ce vor fi acordate potrivit noii legi.

Valeriu Motoc