20 C
București
vineri, 27 mai 2022 - 3:52
No menu items!

Greva șoferilor STB continuă. Tramvaiele și troleibuzele nu circulă nici vineri

spot_img

Continuă greva în transportul în comun din Capitală. În această dimineață, ca și ieri, tramvaiele, troleibuzele sau autobuzele nu au ieșit pe traseu, deși instanța a decis suspendarea grevei și reluarea activității de către șoferi.

„Suntem în aceeași situație ca ieri. Suntem deschiși dialogului, ne cerem scuze bucureștenilor. Vom face tot ce e posibil ca să deblocăm această situație. Sentința judecătorească e executorie. Angajații să înțeleagă că își periclitează locul de muncă. Cineva, cu bună știință, a încălcat contractul colectiv de muncă. Fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Pe traseu sunt trei vehicule”, a declarat directorul STB, Adrian Criț, la Digi24.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că directorul STB a anunţat deja angajaţii că există o hotărâre judecătorească care a declarat ilegală greva, dar un executor judecătoresc va comunica din nou acest lucru angajaţilor, vineri dimineaţă, la ora 6.00. Oricine refuză să reia munca va săvârşi o infracţiune. De asemenea, Nicuşor Dan anunţa că la ora 6.00 se va afla şi el la STB.

O parte dintre angajații STB au înțeles că trebuie reluată activitatea și își doresc să iasă pe traseu, însă nu sunt lăsați de ceilalți, care continuă protestele și care fac tot posibilul să îi împiedice. Din acest motiv au apărut și primele incidente, Jandarmeria fiind nevoită să intervină în această dimineață în autobaza Titan pentru a liniști spiritele.

”Au venit și o parte din executorii judecătorești cu care vom merge în teren. Sunt și oameni de bună credință în STB, sunt șoferii care doresc să iasă în teren. Am avut și ieri un exemplu concret, un domn care a fost retras cu forța de către liderii de sindicat. Astăzi au blocat șinele și ieșirile din autobaze cu mașini proprii.

În primul rând, o discuție legitimă într-un contract colectiv de muncă trebuie să debuteze prin câteva proceduri specifice. Suntem în continuă legătură cu dumnealor, cu șoferii, încercăm să le explicăm că legea primează și că nu trebuie să le fie frică de acești șefi de sindicat și ar trebui să se teamă în primul rând de repercursiunile legilor”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, la Antena 3.

STB a transmis de joi seară că există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri: “Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a imobilizat astăzi Capitala, refuză să-şi reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue şi mâine (vineri – n.r.), liderii sindicali punând presiune pe salariaţii STB SA pentru a nu-şi îndeplini sarcinile de lucru. Desconsiderarea nevoilor bucureştenilor din zona metropolitană şi ignorarea cu bună ştiinţa a unei decizii judecătoreşti poate genera dosare penale pentru personalul implicat în această acţiune”.

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele din București nu au circulat deloc joi, după ce șoferii STB au intrat în grevă. Ei cer salarii mărite, condiții mai bune de muncă și demisia directorului general. Mii de oameni, care au plecat de acasă la prima oră, au rămas blocați în stațiile în care mijloacele de transport nu au mai ajuns.

                                                                                                                    Adina Silav