5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 11:05

Grevă japoneză în instanțele din Galați

spot_img

Grefierii și personalul auxiliar și conex de la Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel Galați au intrat vineri în grevă japoneză, pentru o săptămână, solicitând încheierea unui contract colectiv de muncă, respectarea statutului celor din această profesie și plata orelor suplimentare, a declarat președintele Sindicatului Ius-Lex Galați, Mirela State, citată de Agerpres. 

Potrivit acesteia, protestul, pornit spontan, este generat de existența inechităților în privința salarizării în sistemul judiciar, dar și de faptul că grefierilor și celor din personalul auxiliar și conex li s-au luat, de-a lungul timpului, multe drepturi.

“A început, de astăzi (vineri – n.r.), un protest spontan, cu banderole la braț. De pe data de 23, de astăzi, și până pe 30 septembrie va fi acest protest japonez. Vorbim despre statut, lipsa unui contract colectiv de muncă, despre inechitatea salarială, despre condițiile de muncă și multe altele (….) Ni s-au luat foarte multe drepturi, noi nu suntem secretare, noi facem muncă de judecători prin noul statut, prin noul Cod de procedura civilă și penală care este foarte clar. Dorim plata orelor suplimentare pentru că ele acum nu se plătesc că e criză…Dacă veniți la ora două noaptea, găsiți aici lumina aprinsă, grefierul e întotdeauna. Nu muncește și el dacă e arestare, spre exemplu?”, a precizat State.

Liderul sindical a mai spus că grefierii și personalul auxiliar și conex sunt nemulțumiți și de faptul că ministrul justiției, Raluca Prună, nu dorește să stea de vorbă cu ei.

“Mai vorbim despre normarea muncii, despre care Federația noastră a discutat cu ministrul Justiției, dar doamna ministru nici măcar nu s-a sinchisit să vină să negocieze ceva cu noi. Dorim și suplimentarea schemei de personal, în condițiile în care schema e veche de 25 de ani’, a spus State.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate, sindicaliștii au decis ca, în perioada 3-7 octombrie, între orele 10.30 și 12.30, să întrerupă lucrul.

“Interesul nostru nu este să lovim în justițiabili, ci să atragem atenția publicului care consideră că grefierul nu face nimic, este doar un scrib. Și nu este adevărat”, a afirmat State.

Sindicatul Ius-Lex Galați are aproximativ 125 de membri, grefieri și personal auxiliar și conex, de la Judecătoria Galați, Tribunalul Galați și Curtea de Apel Galați.

R.D.