22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 15:10

Erupția vulcanului Fuego din Guatemala, soldată cu 25 de morți și sute de răniți

spot_img

Vulcanul Fuego din Guatemala a erupt cauzând moartea a 25 de persoane şi rănind alte câteva sute, conform autorităţilor, scrie BBC.  “Bilanţul de la ora 21:00 duminică (03:00 GMT luni) este de 25 de morţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Coordonării naţionale pentru gestionarea catastrofelor (Conred), David de Leon, pe grupul său Whatsapp din care fac parte şi jurnalişti. Mii de persoane au fost evacuate.

Cu o înălţime de 3.763 de metri, Vulcanul Fuego (Vulcanul Foc, în spaniolă) se află la 35 de kilometri de capitală.  Aeroportul internaţional din Ciudad de Guatemala a fost închis temporar, ca urmare a cantităţii mari de cenuşă vulcanică aruncată în aer. Echipe ale personalului aeroportului şi ale armatei au curăţat pistele pentru a permite reluarea traficului aerian, potrivit Direcţiei generale a aviaţiei civile.

Erupţia a afectate localităţile rurale din apropierea vulcanului şi oraşul colonial Antigua, cea mai importantă destinaţie turistică din Guatemala. Agenţia pentru Gestionarea Dezastrelor Naturale a comunicat că satul El Rodeo a fost afectată de lavă, care a distrus case şi a ars oamenii aflaţi înăuntru. Printre morţi se află şi mai mulţi copii. Videoclipurile publicate de presa locală arată cadavre care se află la suprafaţa lavei în timp ce echipajele de salvare se ocupă de persoanele acoperite de cenuşă.

Preşedintele Jimmy Morales a declarat că a fost declarată stare de urgenţă: „Credem că ar putea fi vorba de o devastare a cel puţin trei zone”. Este vorba despre cea mai mare erupţie din 1974, conform experţilor locali. În total 1,7 milioane de persoane sunt afectate în diferite grade de această catastrofă, a precizat Protecţia civilă.

Alex Militaru