5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 11:34

Manda: Mandatele de interceptare pot fi cerute de Ministerul Justiției tuturor parchetelor

spot_img

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat că Ministerul Justiţiei ar putea solicita date parchetelor despre numărul mandatelor cerute, în baza cărora Serviciul Român de Informaţii a interceptat un număr mare de persoane.

„Noi ar trebui să continuăm să aflăm noi, Parlamentul, câţi au fost interceptaţi sau câtor persoane li s-au respectat aceste drepturi şi libertăţi. Şi se poate. Cred că şi Ministerul Justiţiei ar putea să întrebe toate Parchetele câte au cerut, câte au primit şi câte astfel de ordonanţe date de procurori au fost şi câte persoane, în toată perioada 2004-2017 au fost interceptate. Cred că toate aceste persoane ar trebui să fie înştiinţate că pe o perioadă li s-au restrâns drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Acum există în lege obligaţia de a le transmite şi de îi notifica, dar nu există nicio sancţiune dacă nu o faci. Noi credem că legislaţia ar trebui modificată în acest sens. Rămâne să vedem după ce primim un răspuns de la minister. Cineva mi-a spus că există un mandat cu 700 de persoane”, a afirmat duminică seară preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, într-o emisiune difuzată de Antena 3.

Acesta a precizat că nu poate estima care au fost costurile pentru totalul de peste 311.000 de autorizări pentru “fotografiere, filaj, interceptarea convorbirilor, localizare GPS, microfoane şi ascultări ambientale”, însă în raportul pe care Comisia de control al SRI îl va prezenta Parlamentului există un capitol special cu privire la aceste aspecte.

„Nu putem să apreciem în acest moment (n.r. – costul operaţiunilor). Raportul pe care îl vom prezenta Parlamentului, probabil că mâine (n.r. – luni) o să semnez ca să-l trimitem. Avem un capitol special în care vorbim de aceste costuri şi vrem în continuare să vedem dacă aceste costuri sunt integrate în dosare penale. Ce s-a întâmplat dacă s-au recuperat atunci. Aici lucrurile le putem dezvolta cât costă mandatele de securitate naţională şi cât costă să urmăreşti un terorist şi celelalte mandate puse în aplicare de ceilalţi. (…) Datele pe care le avem noi la Comisie şi pe care le-am prezentat în raport sunt din rapoartele anuale ale SRI. Aici vorbim şi de fotografiere şi de filaj şi de interceptarea convorbirilor şi de localizare GPS şi de microfoane şi ascultări ambientale. Cifra era de 248.000 fără anul 2015 şi anul 2016. În 2015 este de peste 51.000, în raportul pe 2015, pe care probabil domnul purtător de cuvânt nu ştie, l-a trimis Parlamentului Serviciul Român de Informaţii. Un raport pe care Comisia l-a aprobat şi care este undeva spre aprobarea şi validarea plenului reunit. Deci total acte de autorizare pe care SRI le-a pus în aplicare, pentru că din punctul meu de vedere nu numai SRI este singura instituţie care le-a pus în aplicare, de aceea cifra este mult mai mare de 311.000 până în 2016”, a explicat Manda.

Senatorul PSD se întreabă de ce a fost nevoie de o ordonanţă a Guvernului, în februarie 2016, care să precizeze că SRI devine autoritate naţională în domeniul interceptărilor, dacă a existat, în trecut, o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care să a stipuleze acelaşi lucru, cu toate că CSAT este organ administrativ, nu unul legislativ.

„CSAT a avut două puncte de vedere. O dată un răspuns pentru doamna Gârbovan şi o dată înainte de desecretizarea protocoalelor, în care a spus foarte clar că nu este organ legislativ. Desemnarea SRI ca autoritate naţională de interceptări s-a făcut prin decizie CSAT. Deci ilegal. Dacă nu era nimic ilegal şi n-ar fi fost niciun fel de problemă cu decizia CSAT, întrebarea este următoarea: De ce a trebuit să dea domnul Cioloş în februarie 2016 o ordonanţă în care să scrie în textul acesteia că SRI devine autoritate naţională în domeniul interceptărilor? Era vorba de perioada de dinainte de 2004, în perioada domnului Iliescu”, a completat Claudiu Manda.

Preşedintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, joi, că în perioada 2005-2016 mai mult de şase milioane de români au fost interceptaţi de SRI, dar şi că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul şi peste 100 de parlamentari au fost interceptaţi.

De cealaltă parte, Serviciul Român de Informaţii a precizat că este “profund incorect” să se amestece toate infracţiunile de drept comun pentru care au fost emise mandate de supraveghere tehnică cu cele de securitate naţională.SRI mai spune că cifrele apărute în spaţiul public nu au fost transmise niciunei instituţii.

Vicepreşedintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucşa, a afirmat, duminică, că Serviciul Român de Informaţii trebuie să precizeze care au fost sumele cheltuite pe interceptări, în contextul în care fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a confirmat că o zi de filaj costa circa 3.000 de euro.

Olimpia Diaconiuc