25.5 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 21:47
No menu items!

Dezvăluirile unei românce stabilită în Israel: „Ai 15 secunde să te ascunzi”/ „Am uitat de coronavirus, am uitat de tot!”

spot_img

Cristina Amariei este o romanca stabilită de 22 de ani în Israel care în aceste zile trăiește alături de familia ei momente terifiante. Locuiește la două ore de zona de conflict, însă fiica ei și prietenul acesteia sunt în serviciul militar. Totul este nesigur și extrem de periculos, a povestit Cristina Amariei într-un interviu acordat Ziare.com.

Cristina Amariei spune că tinerii violenți de pe străzi sunt în general foarte tineri, usor de influențat în contextul instabilității politice și că cei mai mulți sunt manipulați prin intermediul rețelelor de socializare.

„Ceea ce se vede la televizor, in Haifa, Lida, Acre, mai putin in Israel, este o minoritate de tineri, cam 10%, in general de 18-20 de ani, care, probabil dupa perioada aceasta de pandemie, au o situatie economica destul de precara si probabil nu prea au ce pierde.

Sunt foarte usor de manipulat pe retelele de socializare legate de Hamas sau chiar direct, de prietenii lor din Gaza sau Cisiordania, pentru ca atunci cand nu mai ai ce pierde este foarte usor sa fii influentat”, a spus Cristina Amariei

„Când pleacă racheta din Gaza spre Tel Aviv, ai un minut și jumătate să te adăpostești” 

În ultimii 30 de ani, israelienii s-au adaptat contextului politic incert și pentru siguranța lor și-au construit în propriile case camere blindate unde se adăpostesc în situații de conflict.

„Dupa anii ’90, dupa razboiul cu Irak, in majoritatea apartamentelor s-a construit cate o camera blindata. Inchizi geamul si usa si esti protejat. In 2006 fiica mea avea 3 ani. A trebuit sa cobor cu ea in brate sa ajung la acel loc sigur. A fost mult mai traumatizant decat acum. In timp ce coboram ma rugam sa nu cada racheta pe bloc. Am avut trauma aceasta multi ani, cand auzeam sirenele de la ambulanta, intram in stres”, a spus Cristina.

De exemplu, în TelAviv stii ca daca pleaca racheta din Gaza ai un minut jumatate in care sa ajungi intr-un loc sigur. Este foarte mult timp daca avem in vedere ca localitatile de langa Gaza au doar 15 secunde la dispozitie. In acest timp nu ai ce sa faci. Ei trebuie sa doarma acolo. Nu se pot întoarce in case”.

Totul este relativ. Trebuie sa ai alte prioritati in viata. Am uitat de coronavirus, am uitat de tot”, a mai povestit Cristina Amariei.

Conform unor statistici, aproximativ 250.000 de israelieni de origine romana traiesc in nordul tarii.