13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:15
No menu items!

USR PLUS vroia procurori cu mai puțină experiență la DNA și DIICOT. CSM nu a fost de acord

spot_img

Plenul CSM a avizat negativ propunerea legislativă a USR-PLUS privind reducerea vechimii necesare pentru a activa ca procuror la DNA şi DIICOT de la 10 ani la 7 ani.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii nr.304/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii vechimii necesare pentru numirea procurorilor la DNA şi 6 DIICOT. (majoritate: 10 voturi pentru „avizare negativă”; 8 voturi pentru „respingerea avizării negative”).

În privinţa altor părţi din proiectul USR-PLUS, s-a înregistrat egalitate între voturile pozitive şi negative, dar şi o majoritate pentru aviz favorabil pe articolele prin care se doreşte schimbarea reglementării privind transferurile magistraţilor.

Proiectul reglementează pe larg transferurilor în cazul magistraţilor, dar aduce şi alte modificări care nu sunt văzute cu ochi buni de CSM. Astfel, iniţiatorii propunerii legislative vor ca un procuror să poată activa în cadrul DNA sau DIICOT după şapte ani petrecuţi în profesie (inclusiv cei doi ani de INM), faţă de 10 ani cum prevedere legea în prezent. Vechimea de 10 ani a fost introdusă în 2018, modificarea fiind susţinută de ministrul Tudorel Toader. Anterior, un procuror cu doar şase ani vechime putea ajunge la DNA. Mai mult, unii procurori erau delegaţi la DNA de la prachete de judecătorii, neavând experienţa profesională necesară şi fiind uşor de influenţat de cei care i-au delegat pe funcţii cu salarii duble.