9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 3:03

De la 1 martie vom avea o nouă etichetă pe electrocasnice. Ce prevederi conține

Electrocasnicele vor avea, de la 1 martie, o nouă etichetă energetică aplicată, impusă de Uniunea Europeană. Aceasta va conține informații privind eficiența energetică îmbunătățită.

Este vorba despre scara actuală de la A +++ la G, care este înlocuită de o scară mai simplă și mai ușor de utilizat de la A la G, fără simbolurile plus (+).

Uniunea Europeană a impus introducerea acestei etichete pentru toate aparatele de uz casnic din țările europene – frigidere, congelatoare, mașini de spălat și mașini de spălat cu uscător, mașini de spălat vase, televizoare și afișaje electronice.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori, conform unui comunicat al ministerului Energiei. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Pentru toate celelalte grupuri de produse, precum aerul condiționat, încălzirea și prepararea apei calde, noile etichete vor fi introduse ulterior.