sâmbătă, 31 octombrie 2020 - 9:44

Cum să mănânci paste, cartofi și pâine fără să te îngrași

Cutremur puternic de 6,6 grade Richter, resimțit în Turcia și Grecia. Clădiri întregi s-au dărâmat

Un cutremur puternic, de 6,6 pe scala Richter, a avut loc vineri în largul Insulei Samos, la Marea Egee, şi a fost resimţit până...

Sondaj IMAS: Creștere semnificativă pentru USR-PLUS, scădere pentru PNL. Și PSD este în urcare

Alianța USR Plus înregistrează o creștere de 3 puncte procentuale în sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM în octombrie. 20,4% ar fi scorul Alianței...

Cristoiu: Patriarhul Daniel – o nouă victimă a tandemului SRI-CNSAS

Jurnalistul Ion Cristoiu avertizează, pe cristoiublog.ro, că personalităţile incomode pentru regimul Iohannis sunt pedepsite cu ajutorul CNSAS, o nouă armă politică, folosită făţiş, cu...

Efect de bumerang. Mesajul lui Iohannis la 5 ani de Colectiv a stârnit furia fanilor pe Facebook

Pagina de Facebook a președintelui Klaus Iohannis a fost luată cu asalt de urmăritori după ce a fost postat un mesaj pentru comemorarea victimelor...

Pâinea, cartofii, pastele sau legumele dulci – toate au în comun amidon, cea mai valoroasă sursă energetică pentru om. Potrivit specialiștilor, 60% din tot ceea ce mâncăm zilnic ar trebui să conțină amidon sub diverse forme. Ce se întâmplă însă cu aceia care urmează diete radicale și exclud alimentele care conțin această substanță vitală?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține că nu pâinea, pastele și orezul îngrașă, ci mai degrabă “ceea ce punem deasupra”. “În paste se pune brânză sau ulei, tot ce înseamnă pâine se mănâncă cu mezeluri și cașcaval”, explică aceasta.

Așadar, pastele sau cartofii nu trebuie eliminați din dieta zilnică, dar trebuie consumați respectând chimia.

De exemplu, după ce o pâine este coaptă, amidonul are nevoie de opt ore pentru a se stabiliza și a face alimentul propice consumului. În felul acesta, are și un indice glicemic mic. Nu forțează pancreasul.

La fel, după ce fierbeți pastele, lăsați-le o noapte să se răcească în suc de roșii. Consumați-le abia a doua zi. Regula celor opt ore e sfântă și în cazul cartofilor.

Corpul nostru, în momentul în care îi dai amidon, arde mai eficient inclusiv grăsimile de rezervă. Deci, nu pâinea îngrașă.

Mihaela Bilic
medic nutriționist

Amidonul sau glucidele funcționează precum un combustibil pentru organism. Acesta este și motivul pentru care două linguri de orez pe zi, o lingură de mămăligă, o felie de pâine sau o porție mică de leguminoase – fasole, linte, mazăre – sunt absolut obligatorii. Și pentru sănătate, si pentru siluetă. Dar integrate în trei mese principale, moderate în ceea ce privește cantitatea.

Cifrele pandemiei. Măsurile anti-Covid au făcut mai multe victime decât virusul

Concentrarea resurselor financiare și medicale aproape exclusiv pentru combaterea pandemiei de Coronavirus, dar și panica indusă de retorica guvernamentală și de mass-media care a...

Ce ar putea fi de fapt COVID? Scenariu sumbru al medicilor, după ce un ieșean s-a infectat de trei ori

Un ieșean s-a infectat cu Covid-19 a treia oară, iar medicii încep să ia în calcul un scenariu care dă fiori: noul coronavirus ar...

Parisul, paralizat de mii de parizieni care au ieșit din oraș cu mașinile, de frica lockdown. VIDEO

Capitala Franței a fost paralizată joi noaptea de sute de mașini cu care parizienii au ieșit din oraș pentru a nu fi prinși de...

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea...

Lider PNL din Timișoara: Am obosit de Iohannis. Urăsc trădătorii

Fostul consilier personal al ex-primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a postat pe Facebook un mesaj acid la adrea partidului și al lui Klaus Iohannis.  Directorul Pieţe...