7.2 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 7:51

Coordonatorul atacurilor din Paris fusese monitorizat de serviciile occidentale

spot_img

Abdelhamid Abaaoud, cetățeanul belgian despre care se crede că s-ar afla în spatele atentatelor comise vineri la Paris, fusese monitorizat în Siria de țările aliate occidentale, relatează marți cotidianul american Wall Street Journal, care citează doi oficiali occidentali în domeniul securității.

Monitorizarea era efectuată în vederea lichidării sale într-un atac aerian, însă el nu a putut fi localizat, cu câteva săptămâni înaintea atacurilor din capitala franceză

În luna iulie, la Bruxelles, Abdelhamid Abaaoud a fost condamnat, în contumacie, la 20 de ani de închisoare într-un proces privitor la filierele de recrutare a jihadiștilor belgieni pentru a fi trimiși în Siria.

Cunoscut și sub pseudonimul Abu Omar al-Baljiki, acesta a apărut într-o înregistrare video difuzată de Statul Islamic (SI) conducând un vehicul ce transportă cadavre mutilate către o groapă comună.

Abaaoud este unul dintre cei doi indivizi care apar în centrul anchetei declanșate după sângeroasele atentate comise vineri noaptea în Paris. Autoritățile franceze și belgiene îl mai caută și pe Salah Abdeslam (26 de ani). Un frate de-al acestuia, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trăit în cartierul bruxellez Molenbeek, populat majoritar de musulmani, s-a aruncat în aer vineri noaptea la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris.

După zădărnicirea unor atacuri planificate asupra poliției la Verviers (estul Belgiei), un grup de luptători belgieni ajunși în Siria a început să plănuiască și să recruteze militanți în vederea comiterii unor atacuri în locuri publice — printre care o sală de concerte — în Franța, Spania, Olanda și Marea Britanie, a menționat unul dintre oficiali. Informația a apărut în timpul interogării unor membri francezi ai Statului Islamic ce au fost arestați de poliția turcă după ce părăsiseră Siria și au fost extrădați în Franța. Militanții francezi au spus că Abaaoud elabora planuri pentru a comite atacuri, a mai spus același oficial