6.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 8:25

TEROARE ÎN PARIS. Cum s-au schimbat discursurile liderilor lumii. De ce “ISIS” a fost înlocuit complet cu “Daesh”

spot_img

Atentatele din Paris au schimbat discursurile la nivel mondial referitoare la jihadiști și luptători ai autoproclamatului “Stat Islamic”. Astfel, președintele Franței, Francois Hollande, dar și cel al SUA, Barack Obama, se referă la ISIS cu “Daesh”. Mai mult, același acronim – “Daesh” – este folosit, în ultimele zile, și în comunicatele de presă ale instituțiilor europene.

Statul Isamic, așa cum se autodenumește gruparea teroristă, și-a schimbat de mai mult ori numele – de la ISIS, ISIL si SI (Statul Islamic), dar după atacurile teroriste din Paris, lumea occidentală a început să se refere altfel la jihadiști.

Președintele francez, Francois Hollande, a făcut o declarație, la scurt timp după atacuri, în care a spus “este un act de război, condus de o armată teroristă, a jihadiștilor din Daesh, împotriva Franței”.

La rândul său, Secretarul de Stat american John Kerry, a folosit termenul “Daesh” într-un discurs, în timpul unei întâlniri la Viena: “Statele Unite – și vreau să accentuez – sprijină lupta împotriva celor din Daesh”.

Iar presedintele Barack Obama a folosit același termen în discursul susținut în timpul Summitului G20 din Turcia. “Turcia a fost un partener puternic al SUA și al celorlalte state care duc lupta împotriva ISIL sau Daesh, atat în Irak, cât și în Siria”.

Mai mult, marți dimineață, într-un comunicat de presă prin care anunța “bilanțul” bombardamentelor din Siria, Statul major al forțelor armate franceze s-a referit la “Statul Islamic” cu “Daesh”: “Armata franceză a efectuat pentru a doua oară, într-un interval de 24 de ore, un raid aerian împotriva Daesh la Raqa, în Siria”.

Ce înseamnă “Daesh”

Termenii ISIS, ISIL, SI au origine comună, scriu cei de la Yahoo. Însă, “daesh” este un termen distinct, cu origini diferite și pe care jihadiștii nu-l acceptă. Iar tot mai mulți lideri ai lumii încep să-l folosească în adresare și discurs tocmai pentru că celor din Statul Islamic le displace.

Potrivit Yahoo, termenul Daesh este un acronim din arabă pentru Statul Islamic și vine de la “al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham”. El a fost folosit de Statul Islamic o scurtă perioadă. Acum, cuvântul “Daesh” este interzis pe teritoriul controlat de Statul Islamic, iar cei care îl rostesc riscă să le fie tăiată limba.

Termenul a căzut în dizgratie în rândul luptătorilor, după ce liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi a modificat denumirea acesteia, în iulie. Asta pentru că, în arabă, cuvantul “Daesh” poate să fie folosit și cu sensul de “un bigot care își impune viziunile sale asupra celorlalți” sau poate fi înțeles și ca o insultă “a distruge, a dărâma”, scriu jurnaliștii de la Boston Globe.

Studiile arată că limbajul influențează modul în care vorbim și gândim. Folosirea unui termen care are referință arabică și nu este tradus în engleză este o tactică de a slăbi, cel puțin la nivel ideatic, gruparea teroristă.

Potrivit The Independent, francezii au decis încă din 2014 să se adreseze folosind doar termenul “Daesh” când vine vorba despre jihadiștii islamici.

Și premierul Marii Britanii, David Cameron, i-a rugat pe cei de la BBC să nu mai folosească “Statul Islamic” ci “Daesh”.

Iar gruparea teroristă încearcă să șteargă orice conotație negativă asociată acronimului “Daesh”, pentru că majoritatea susținătorilor săi sunt recrutați prin propagandă.