24.3 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 14:35

Congresul PNL – 25 septembrie, alegerile județene – până la 10 august. CALENDARUL alegerilor interne în PNL

spot_img

Liderii PNL vor să organizeze congresul pentru alegerea conducerii partidului pe 25 septembrie, iar alegerile din filiale înainte de acastă dată, începând cu 1 august.

Congresul PNL ar urma să fie organizat pe 25 septembrie cu 5.000 de delegaţi, data fiind propusă în ședința de marți a conducerii partidului chiar de către președintele PNL, Ludovic Orban. Ca urmare, duminca aceasta a avea loc Consiliul Naţional al PNL pentru demararea procedurilor pentru alegerile interne.

“Congresul nu înseamnă doar alegerea conducerii naționale, înseamnă alegerea conducerii la toate nivelele”, a anunțat Ludovic Orban, care a și dat informațiile privind alegerile din filialel județene:

  • în perioada 1 iunie – 15 iulie vor avea loc adunările generale ale organizațiilor locale care vor alege conducerile la nivel local
  • în perioada 1 iulie – 10 august vor avea loc conferințele județene de alegeri, conferințe la care se vor alege conducerile judetene ale PNL
  • între 10 august și 25 septembrie este prevăzută o perioadă de 45 de zile, conform statutului PNL, pentru campania pentru congres, în care echipele care candidează, candidații individuali își prezintă moțiunea, urmând ca birourile județene să hotărască pe cine sprijină.

Deocamdată, doar Ludovic Orban și-a anunțat candidatura pentru șefia PNL, dar taberele din partid sunt împărțite, unele susținându-l pe premierul Florin Cîțu pentru această funcție. Zilele trecute, primarul municipiului Cluj-Napoca, un lider liberal foarte puternic în PNL, a spus, despre Florin Cîțu că ”este viitorul României și al PNL”, în timp ce despre Ludovic Orban a dat de înțeles că este trecutul: ”premierul Orban și-a făcut datoria la momentul în care a fost premier, a dus țara într-un moment greu de criză sanitară”. 

Surse liberale au declarat că Florin Cîțu ar urma să își anunțe oficial candidatura la șefia partidului după demararea procedurilor și anunțul Consiliului Național al partidului, cu privire la data congresului. De altfel, regulamentele interne așa prevăd, numai că Orban “a furat startul”, după cum a declarat unul dintre liderii PNL din Parlament.

Întrebat astăzi dacă va candida la congresul PNL și dacă are loc de Ludovic Orban, Florin Cîțu a răspuns: ”E loc pentru toată lumea, toți avem loc.” Cât despre candidatura sa, premierul a răspuns: ”Nu, n-am stabilit acest lucru în acest moment”, adăugând că ”eu am spus că experiența mea acumulată, de premier, ministrul Finanțelor, parlamentar, dar și cea dinainte de a intra în politică, poate contribui la dezvoltarea sau pentru ca PNL să rămână un partid important în perioada următoare. Bineînțeles că voi candida la o funcție la Congres”. 

Emanuel Stan