0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 21:26
No menu items!

Condamnată la 25 de ani pentru corupție, prima femeie președinte din Coreea de Sud iese din închisoare după 3 ani

spot_img

Fosta șefă de stat din Coreea de Sud, Park Geun-hye a fost eliberată, vineri, din detenție, la mai bine de trei ani de la condamnarea sa, transmite presa internațională. În vârstă de 69 de ani, Park Geun-hye ispășea o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupție şi abuz de putere.

Aleasă președinte în 2013, ea a fost pusă sub acuzare de Parlament în decembrie 2016 iar Curtea Constituțională sud-coreeană a susținut în unanimitate, în martie, 2017, decizia parlamentară, determinând demiterea lui Park Geun-hye din cea mai înaltă funcție în stat.

În procesul penal care a urmat, instanța de judecată a stabilit că  ea a primit sau a solicitat în timpul mandatului zeci de milioane de dolari de la corporații sud-coreene, printre care Samsung Electronics, că a partajat documente clasificate, a pus pe o “listă neagră” artişti care criticau politicile sale și a demis responsabili considerați incomozi.

Moon Jae-in, actualul președinte sud-coreean, a grațiat-o săptămâna trecută, invocând deteriorarea stării ei de sănătate.

Oficiali din Ministerul Justiției au transmis joi seara documentele privind grațierea lui Park la spitalul în care aceasta se află internată de luna trecută pentru tratament medical, a relatat agenția de presă Yonhap.

Avocatul său a declarat că fosta președintă și-a cerut iertare pentru problemele provocate şi i-a mulțumit lui Moon pentru că a luat “o decizie grea”.