23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:24
No menu items!

Comisia Europeană: Controalele la granițele interne ale UE, pierderi de 18 miliarde de euro pe an

spot_img

Reintroducerea controalelor permanente la granițele din interiorul Uniunii Europene ar cauza pierderi economice anuale cuprinse între 5 miliarde și 18 miliarde de euro, a estimat marți Comisia Europeană.

Potrivit DPA, citată de Agerpres, estimarea a fost inclusă în cele mai recente previziuni economice prezentate de executivul comunitar, într-un raport de 200 de pagini. “Costurile reintroducerii permanente și mai sistematice a controalelor frontaliere ar fi semnificative pentru lucrătorii transfrontalieri și călători, pentru transportul rutier și administrația publică și ar ajunge să coste între 5 și 18 miliarde euro pe an”, se menționează raportul Comisiei.

Reintroducerea controalelor frontaliere în interiorul UE ar avea ca rezultate imediate întârzieri la livrarea transporturilor cargo și creșterea timpului petrecut în trafic de navetiști, iar pe termen mai lung ar duce la descurajarea comerțului și a turismului, se mai arată în raport.

Potrivit unor studii, reintroducerea controalelor la granițele interne ale Uniunii Europene ar avea același efect ca sporirea prețurilor importurilor cu 1-3%, a adăugat executivul comunitar.

Guvernele statelor membre ale UE se află sub o presiune în creștere pentru a înăspri controalele la granițe ca răspuns la creșterea fluxului de migranți către Europa și la atacurile teroriste comise la Paris și Bruxelles.

Actualele reguli ale UE prevăd că libera circulație în spațiul Schengen poate fi suspendată, dar numai cu titlu temporar.

Comisia Europeană ar urma să anunțe miercuri că țările care au reintrodus controalele frontaliere pentru a detecta migranții ilegali, precum Germania și Danemarca, vor fi autorizate să prelungească măsurile respective cu șase luni.

R.D.