9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 1:02
No menu items!

Cod Portocaliu de ploi și vijelii. Vezi zonele afectate

spot_img

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare de tip Cod Portocaliu pentru jumătatea de Nord a Capitalei, zona de Nord a judeţului Ilfov şi pentru Constanţa şi Tulcea, fiind în vigoare şi coduri galbene de ploi pentru Gorj, Vâlcea şi Brăila.

Potrivit informărilor ANM, se vor semnala averse ce vor cumula cantităţi de apă până la 25 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului, până duminică, la ora 20.30, pentru jumătatea de Nord a municipiului Bucureşti şi local în judeţul Ilfov, în localităţile: Buftea, Chitila, Otopeni, Pantelimon, Voluntari, Afumaţi, Baloteşti, Brăneşti, Chiajna, Ciolpani, Ciorogârla, Corbeanca, Dascălu, Dobroeşti, Dragomireşti-Vale, Găneasa, Grădiştea, Gruiu, Moara Vlăsiei, Mogoşoaia, Nuci, Periş, Petrăchioaia, Snagov, Ştefăneştii de Jos, Tunari.

Tot până la ora 20.30 este în vigoare un cod protocaliu de ploi în judeţele Constanţa şi Tulcea, unde meteorologii anunţă averse ce vor cumula izolat peste 35 l/mp, grindină de medii şi mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice şi intensificări de vânt ce pot lua aspect de vijelie.

De asemenea, ANM a emis avertizări cod galben în Gorj şi Vâlcea, valabile până la ora 20.30, în Brăila fiind în vigoare atenţionare cod galben, până la ora 21.00

Cod galben de vijelii şi grindină

Avertizările de tip Cod Galben, cu ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice şi căderi de grindină, sunt valabile, duminică după-amiază, pentru judeţele Alba, Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Olt,Vâlcea, Mehedinţi,Gorj şi Sibiu.

O avertizare de instabilitate atmosferică, ce a intrat în vigoare duminică la ora 12, este valabilă până marţi la ora 21, in intervalul menţionat fiind anunţate ploi, descărcări electrice, vijelii şi pe alocuri căderi de grindină, în zona de vest şi nord-vest a ţării. „Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.Astfel de fenomene se vor semnala pe arii şi intervale de timp mai restrânse şi în regiunile sudice şi sud-estice. În vest şi nord-vest instabilitatea atmosferică se va manifesta şi înainte de începerea intervalului avertizat”, se notează în avertizarea meteorologică.

De asemenea, este în vigoare, de duminică, de la ora 6, până luni noapte, o avertizarea hidrologică de tip Cod Galben pentru râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb – judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara, afluenţi Mureş inferior, Arieş superior şi mijlociu – judeţele Alba, Hunedoara, Cluj şi Arad, Bega – bazin superior, Timiş – bazin superior şi afluenţi, Bârzava, Caraş, Nera – judeţele Caraş Severin şi Timiş.

Olimpia Diaconiuc