1.3 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 13:56
No menu items!

Cel mai sângeros atac armat din SUA – peste 50 de morți. FOTO/VIDEO. Presupusul atacator, adept al ISIS. UPDATE

spot_img

UPDATE 20.52

Autorul atacului, care a fost ucis în schimbul de focuri cu poliția, a fost identificat, potrivit mai multor posturi de televiziune, drept Omar Mateen, un cetățean american de origine afgană. Omar S. Mateen, presupusul autor al atacului armat, ar fi sunat la 911 înainte de atac și a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic, relatează NBC News. El era cunoscut încă din 2013 de către FBI, a transmis duminică televiziunea de știri Fox News, preluată de Reuters.


 

Un atac armat comis, duminică, într-un club gay din Orlando – cel mai sângeros din istoria SUA – a provocat moartea a 50 de persoane și rănirea a cel puțin 53, conform unui bilanț transmis de primarul orașului, Buddy Dyer, potrivit AFP.

Un bărbat a deschis focul în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte frecventat de homosexuali, relatează AFP. „În jurul orei 02.00 (06.00 GMT), cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ”, a declarat pentru Sky News unul dintre clienții clubului, Ricardo Negron. „Cred că a atras în aer pentru că am văzut sticla de la lămpi căzând. A fost o scurtă pauză în aceste împușcături și unii dintre noi au putut să se ridice și să fugă afară”, a adăugat martorul, precizând că s-au auzit „tiruri non-stop” timp de un minut.

Potrivit martorilor, atacul armat a început în jurul orei locale 2, poliția fiind chemată în scurt timp la fața locului. Un martor care se afla în interior la momentul atacului a spus că s-au tras în jur de 40 de gloanțe. Autorul atacului a murit.

Potrivit FBI, suspectul ar fi putut avea „o înclinație” pentru terorismul islamist, transmite AFP. „Avem indicii (care lasă să se înțeleagă faptul) că acest individ ar fi avut simpatii pentru această ideologie, însă nu putem afirma acest lucru cu certitudine”, a explicat Ron Harper, agent special al FBI. Un oficial citat de Reuters a spus de asemenea că autoritățile americane investighează dacă atacatorul era un „lup singuratic”.

Suspectul a fost găsit mort în club, având asupra sa două arme de foc și „un fel de dispozitiv”, a spus șeful poliției locale, John Mina, într-o conferință de presă. Atacatorul a murit după schimbul de focuri cu polițiștii. ouă polițiști au fost implicați în acest schimb de focuri, unul dintre ei fiind rănit. Mina a precizat că atacul s-a transformat într-o luare de ostatici. „Aproape de ora 05.00 în această dimineață, a fost luată decizia de a-i salva pe ostaticii care erau în interior”, a spus șeful poliției locale.

Din cauza numărului mare de victime, primarul orașului a cerut guvernatorului statului Florida să instituie stare de urgență, așa cum el a făcut pentru Orlando, ceea ce îi permite să mobilizeze resurse suplimentare.

Autoritățile au permis unui imam local să intervină într-o conferință de presă, pentru a face apel la calm și a cere populației și presei să nu tragă concluzii pripite privind motivele atacatorului.

https://www.youtube.com/watch?v=gcTSy0TiDq0

Această nouă dramă din Orlando are loc la mai puțin de 48 de ore după ce o tânără cântăreață americană a fost și ea împușcată mortal după un concert. Christina Grimmie, fostă candidată la “The Voice”, a fost împușcată mortal în timp ce semna autografe la finalul unui concert desfășurat la Plaza Live, situat la mai puțin de 5 km de clubul Pulse.

Emanuel Stan