9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:07

Câțiva polițiști din județul Bacău s-au vândut unui cămătar pentru sume de până la câteva mii de lei

spot_img

Tribunalul Bacău a admis propunerea procurorilor DIICOT din aceeași localitate de arestare a cămătarului Victor Untea și a agentului de poliție Mugur Bărănceanu.

Untea a fost arestat pentru pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă în formă continuată, şantaj, dare de mită, instigare la participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și instigare la mărturie mincinoasă.

Polițistul Bărănceanu, agent de poliție judiciară în cadrul Compartimentului Investigații Criminale de la Poliția Orașului Comănești, a ajuns după gratii pentru constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la luare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, participație improprie la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

Din grupul infracțional despre care vorbesc procurorii mai făcea fiul lui Victor Untea care este cercetat în libertate.

Referatul prin care DIICOT a obținut arestarea preventivă a celor doi ne arată pe larg cum, prin intermediul polițistului Bărănceanu, cămătaru Untea ajunseseră să aibe acces la foarte mulți polițiști din Comănești, micul oraș de lângă Bacău unde acționa în principal Untea. Și pentru toate aceste avantaje cămătarul nu scotea din buzunar sume foarte mari de bani, el plătindu-i pe polițiștii de la care primea sprijin cu sume de până la câteva mii de lei.

Spre exemplu, în iulie 2018 Bărănceanu i-a cerut lui Untea 2.000 de lei ca să scape de o problemă cu băncile, problemă în urma căreia se aleseseră cu o poprire pe conturi. În mai 2018 tot Bărănceanu îi scria lui Untea următorul mesaj: „Când vii mă mai poți ajuta cu 500 lei, am rămas în pană totala”.

Aparent toți banii erau ceruți cu titlu de împrumut, dar nu s-a găsit vreo dovadă că aceste ”împrumuturi” ar fi fost vreodată restituite.

Pentru aceste sume de bani polițistul Bărănceanu se comporta aproape ca un angajat al cămătarului Viorel Untea.

Astfel, în aprilie 2018 Bărănceanu l-a instigat pe agentul principal de poliție Victor Manuel Mihu din cadrul Poliției or. Comănești, organ de cercetare penală în cauza nr. 52/P/2018 înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești, să primească 1500 de lei, de la Viorel Untea, anchetat în dosarul menționat mai sus, sumă de bani pe care i-a predat-o personal în timp ce se aflau în restaurantul lui Untea, pentru a propune față de acesta și fiul său care aveau calitatea de suspecți în cauză o soluție de netrimitere în judecată, contrară probatoriului administrat în cauză. Lucru care s-a și întâmplat, Mihu propunând clasarea dosarului.

În dosarul de la Parchetul Moinești agentul Mihu făcea cercetări după ce în ianuarie 2018 Victor Untea împreună cu fiul său, l-a amenințat și a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate Iulian Băbeanu Boișteanu în faţa sediului Băncii Transilvania din Comăneşti, lovindu-l pe acesta în zona feței cu portiera autoturismului în care persoana vătămată intenționa să urce, cauzându-i leziuni corporale ce au necesitat un număr de 14-16 zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico-legal, toate acestea pentru a-l constrânge pe acesta să-i achite suma de 6.000 euro drept dobândă pentru suma de 10.000 euro împrumutată în luna iulie 2016, deși persoana vătămată îi restituise suma împrumutată și o dobândă de 4.000 euro. După incident Iulian Băbeanu Boișteanu a depus plângere penală împotriva familiei Untea.

Polițistul Mihu este cercetat acum sub control judiciar de DIICOT Bacău pentru luare de mită.

De asemenea, tot Bărănceanu, pe parcursul anului trecut și la solicitarea aceluiași Victor Untea, procurorii DIICOT spun că ”a determinat pe agent șef adjunct Ghineț Dobrin Florina Cristina din cadrul Poliției or. Comănești să efectueze fără drept verificări în baza de date a Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date pentru autoturismul marca Porsche Panamera cu nr. de înmatriculare…..” și pentru o altă mașină.  

Procurorii spun că Mugur Bărănceanu a încercat să afle informații și despre dosarul pe care DIICOT îl instrumenta pe numele lui Untea dar polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Bacău au știut să evite divulgarea informațiilor din dosar.

În afară de Mihu și Ghineț mai venea la masa la restaurantul deținut de Victor Untea însoțit și de alți polițiști din Comănești.

Cristi Ciupercă