3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 17:07
No menu items!

Care este cel mai mare regret al celor de peste 65 de ani

spot_img

Un cercetător american, Karl Pillemer, a studiat, ani de zile rezultatele îmbătrânirii la persoanele de peste 65 de ani și a realizat un îndrumar pentru cei care nu au atins încă această vârstă. Studiul s-a bazat, în mare parte, pe chestionarea respondenților, cărora li s-a pus aceeași întrebare – Care este cel mai mare regret al tău în viață, ce regreți când te uiți înapoi?

Cel mai des răspuns a fost, suprinzător, “Nu am petrecut atât de mult din viața mea plină de griji. “

Peste 1.500 de americani de peste 65 de ani au făcut parte din Proiectul Legacy și au răspuns la întrebările privind cele mai importante lecții pe care le-au învățat de-a lungul vieții. Cercetătorul Karl Pillemer le-a strâns în cartea “30 de lecții pentru o viață”, publicând toate experiențele povestite de subiecții săi.

Foarte multe povești au făcut referire la oferte de afaceri sau la dependența de vicii, dar printre cele mai des menționate regrete au fost cele legate de petrecerea timpului. Cei mai mulți bătrâni au regretat că s-au preocupat de prea multe probleme, griji și au uitat să își trăiască viața. Mai ales, notează cercetătorul, că grijile sunt de cele mai multe ori niște posibile probleme, care nu se mai concretizează, așadar rezolvarea problemelor concrete, și nu a celor care ar putea să vină, poate fi un stres real.

Dacă eliminăm timpul petrecut pentru îngrijorare, câștigăm foarte mult timp liber, pe care îl putem petrece cu familia, prietenii sau călătorind, mai spune Pillemer.

Studiul prevede și două sfaturi importante pentru a schimba modul în care ne gândim la griji, astfel încât să putem trece mai ușor peste ele:

1. Concentrează-te pe termen scurt, nu pe termen lung. Cel mai important lucru este ziua respectivă.

2. În loc să te îngrijorezi, pregăteștete.