10.1 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 11:39
No menu items!

Ce țări preferă românii pentru locuri de muncă

spot_img

Românii care muncesc în străinătate preferă tot mai mult țările nordice ale Europei, precum Germania, Marea Britanie, Suedia sau Norvegia, în locul celor sudice, cum ar fi Spania, Italia sau Grecia.

Directorul regional MoneyGram pentru Europa de Sud-Est, Radu Pojoga, a precizat că există „un trend al românilor care lucrează în Spania, Italia, Grecia şi ţările din Sud de a se duce către Nordul continentului, Germania, UK, Suedia, Norvegia. Unde sunt bani, acolo se duc şi românii”.

Cei mai mulţi bani au fost transferaţi anul trecut către România din Italia – 1 miliard dolari, Spania – 792 milioane dolari, Germania – 451 milioane dolari, urmate de Ungaria – 220 milioane dolari, Statele Unite ale Americii – 199 milioane dolari, Israel şi UK – 104 milioane dolari fiecare, Canada – 98 milioane dolari, Austria – 76 milioane dolari şi Franţa – 58 milioane dolari, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Principalele ţări care primesc bani din România sunt Spania (127 milioane dolari), Moldova (109 milioane dolari) şi Italia (71 milioane dolari). Intrările de anul trecut au plasat România pe locul al cincilea în Europa Centrală şi de Est.

Trendul, după ce criza economică s-a încheiat, a început să fie crescător, chiar dacă diferenţa de la 2013 la 2014 a fost în scădere, potrivit cifrelor Băncii Mondiale – banii intraţi în România anul trecut au fost de 3,43 miliarde dolari, faţă de 3,6 miliarde dolari în 2013 -, noi suntem pe un trend crescător, datorită majorării numărul de parteneri şi a locaţiilor de retail

Radu Pojoga
MoneyGram

Valoarea medie a unei tranzacţii realizate prin serviciul de transfer de bani MoneyGram este de 300 de euro, similară celei de anul trecut. Totodată, business-ul companiei a crescut în primele nouă luni cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe transferuri se realizează în perioada sărbătorilor de Paşte şi Crăciun, dar şi pe perioada verii, când românii se duc în Spania sau Italia pentru muncă sezonieră.

Olimpia Diaconiuc