4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 19:14
No menu items!

Captură-record de cocaină în România – 2,5 tone de 625 milioane de euro. VIDEO

spot_img

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au capturat 2,5 tone de cocaină, ajunse în Potul Constanța, de unde urmau să fie transportate în Olanda cu TIR-uri.

În momentul descărcării drogurilor, procurorii  și echipele de intervenție i-au reținut pe Ramon Diego Narvaez, cetățean columbian, Nerijus Mikailionis, Aurius Laurincikas, Vygantas Gaidamavicius și Tadas Miceika, cetăţeni lituanieni, persoane folosite de capul rețelei pentru extracția drogurilor din containere.

Potrivit procurorilor, în perioada aprilie – iunie 2016, Kaabouni Mimoun și cei reținuți „au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, pe care ulterior l-au și sprijinit prin acțiuni distincte, în scopul săvârșirii de infracțiuni de trafic internațional de droguri de mare risc (efectuarea de transporturi de mari cantități de cocaină din Columbia în Europa de Vest, cu tranzitarea teritoriului României) și trafic intern de droguri de mare risc (extragerea, deținerea și manevrarea drogurilor respective, pe teritoriul României, în vederea transportării ulterioare a acestora în țări din Europa de Vest)”.

Astfel, în perioada aprilie – iunie, ei au introdus în România, prin Portul Constanța, 2.500  kilograme cocaină, ascunse în pații special amenajate ale unor containere (introduse în România prin utilizarea, ca paravan, a unor operațiuni de import – export de aproximativ 320 tone banane din Columbia în România). Astfel, în ultima săptămână a lunii iunie, Kaabouni Mimoun a încercat, cu ajutorul  celor mai sus-menționați, să scoată din România, cele 2.500 de kilograme de cocaină provenită din Columbia, prin transportarea lor cu TIR-uri închiriate din Olanda, disimulate în diverse mărfuri.

Pentru extragerea drogurilor, rețeaua a închiriat un depozit în Eforie Sud, iar procurorii au descins la această locație, miercuri seara, descoperind tonele de droguri.

În paralel, în aceeași zi, Kaabouni Mimoun, zis Rocky, a fost reținut de autoritățile spaniole în timp ce încerca să părăsească teritoriul iberic, pe aeroportul din Malaga.

DIICOT precizează că valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 625 milioane de euro.

Ramon Diego Narvaez, cetățean columbian, Nerijus Mikailionis, Aurius Laurincikas, Vygantas Gaidamavicius și Tadas Miceika au fost arestați de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcției Generale Antifraudă, Direcției Generale a Vămilor, Poliției de Frontieră, Direcției Generale de Informații a Armatei și Ministerului Afacerilor Externe.

În plan internațional, suportul de specialitate a fost asigurat de Drug Enforcement Agency (Agenția Antidrog a SUA) și Guardia Civil din Spania.

Andrei Tudor