17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:25

Borc a prezentat, la Varșovia, prioritățile industriei din România

spot_img

Ministrul Economiei Costin Borc a prezentat, la Varșovia, priorităţile României în domeniul politicilor industriale, coroborate cu cele ale Uniunii Europene: inovarea, digitalizarea, modernizarea protecţia industriilor energo-intensive și asigurarea educaţiei profesionale și a învăţământului dual.

Borca a participat vineri la conferința ministerială UE ”Friends of Industry”, potrivit unui comunicat al Ministerului.

Strategia de politici industriale:

  • Digitizarea economiei – elementele de bază, pentru a avansa în transformarea digitală a industriei la nivel european, se referă la cadrul de reglementare a standardelor, a infrastructurii și a serviciilor digitale, la educaţia vocaţională și calificările ICT.
  • Industria siderurgică – pe fondul situaţiei dificile la nivel european, este necesar schimbul de bune practici între statele membre cu privire la reglementările din sectorul energetic, accelerarea și eficientizarea măsurilor de apărare comercială, precum și evitarea unui impact negativ al reglementarii europene cu privire la schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră
  • Stimularea inovării în industria siderurgică și în toate industriile energo-intensive cât și utilizarea fondurilor europene disponibile pentru investiţii sunt esențiale pentru asigurarea competitivităţii industriei europene.
  • Industria auto, de importanță deosebită pentru România, care are un real potenţial de dezvoltare ce derivă din creșterea continuă în ultimii 15 ani, din avantajele legate de forţa de muncă, din buna calitate a specialiștilor locali, din stabilitatea socială, poziţia geoeconomică și din existenţa unei reţele vaste de furnizori locali. Borc a expus strategia Ministerului Economiei de a stimula crearea unui cluster între producătorii auto, furnizori locali și universităţile și școlile profesionale.

Borc a avut convorbiri bilaterale cu Mateusz Morawiecki, ministrul polonez al Dezvoltării Economice, iar principalele teme abordate s-au referit la continuarea dezvoltării cooperării în industria de apărare, industria aeronautică, sectorul energetic și în domenii inovative.

V.B.