6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 3:44

Bilanț cutremurător al seismului din Ecuador

spot_img

Cutremurul de 7,8 grade produs, sâmbătă noapte, în Ecuador, a provocat moartea a 413 persoane şi rănirea a peste 2.600, potrivit unui bilanț de marți anunţat de guvernul ecuadorian.

Coasta de Vest a Ecuadorului, cu ieşire la Oceanul Pacific, a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, cele mai afectate oraşe fiind Pedernales şi Portoviejo, unde, luni, s-au ţinut ceremonii funerare pentru cei care au murit în urma seismului.

În Pedernales, apropiat de epicentrul seismului, circa 400 de persoane ar fi murit. Replici ale cutremurului s-au produs luni seară, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea de 5,1 grade.

Stare de urgenţă a fost declarată în şase provincii din ţară. Potrivit autorităţilor, cutremurul a fost urmat până luni dimineaţă de 230 de replici, majoritatea lovind oraşul Pedernales, din provincia Manabi, cea mai afectată, unde a fost localizat epicentrul seismului. „Sunt localităţi distruse în totalitate”, a declarat primarul oraşului Pedernales, Gabriel Alcívar. „Ce s-a întâmplat în Pedernales este catastrofic, pentru că nu e vorba de o casă care s-a surpat, e vorba de un întreg oraş”, a precizat Alcivar.

Deținuți evadați

Circa 13.500 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de intervenţie şi salvare a posibililor supravieţuitori.

Pe fondul cutremurului, circa 100 de deţinuţi au evadat din închisoarea din Portoviejo. Unii dintre ei au fost prinși, dar alţii sunt în continuare în libertate, a precizat ministrul ecuadorian al justiţiei, Ledy Zuniga.

Preşedintele ecuadorial, Rafael Corrrea a declarat că reconstruirea oraşelor distruse va costa miliarde de dolari, în condiţiile în care economia ţării este deja afectată de preţurile de pe piaţa petrolului. Guvernul a anunţat că Banca chineză de Dezvoltare a acordat un ajutor de două miliarde de dolari ţării pentru finanţarea investiţiilor publice necesare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade.

ecuador cutremur 2

Luni seară, şase persoane, între care două fetiţe cu vârste de trei ani şi respectiv nouă luni, au fost salvate dintre dărâmăturile unui hotel din apropierea oraşului Manate de pe coasta de vest a ţării. „Mi-e teamă că bilanţul va creşte pe măsură ce se intervine sub dărâmături”, a declarat preşedintele ecuadorian.

Statele Unite au confirmat că printre victimele decedate se află şi cetăţeni americani, iar premierul canadian, Justin Trudeau, a precizat că şi doi cetăţeni canadieni figurează în bilanţul celor decedaţi. Între aceştia se află şi o misionară din Irlanda.

Cutremurul s-a produs sâmbătă la ora locală 18.58 (02.58) ora României, în apropiere de oraşul Muisne de pe coasta de vest a ţării, fiind resimţit în aproape toată ţara, dar şi în Columbia.

Emanuel Stan