18.8 C
București
sâmbătă, 21 mai 2022 - 2:42
No menu items!

PANAMA PAPERS. Statul Panama va participa la schimbul automat de informații fiscale

spot_img

Panama va adopta până în 2018 standarde internaționale de raportare fiscală și va participa la schimbul automat de informații fiscale între țări. Anunțul a fost făcut, marți, de președintele Juan Carlos Varela, într-un interviu acordat presei din Japonia, pe fondul dezvăluirilor făcute în scandalul „Panama Papers”, transmite Reuters.

„Pentru a preveni utilizarea ilegală a serviciilor financiare din Panama, dorim să cooperăm cu alte state pentru a îmbunătăți transparența”, a afirmat Valera, în timpul vizitei în Japonia.

Membrii OCDE, organizația care a ajutat la înființarea schimbului de informații fiscale, vor vizita săptămâna aceasta Panama pentru a negocia metode specifice pentru schimbul de informații.

Acordul privind schimbul automat de informații fiscale, la care s-au alăturat aproximativ 100 de țări, va intra în vigoare în 2017.

Potrivit lui Juan Carlos Varela, Panama va înființa în următoarele șase luni un comitet alcătuit din experți locali și străini pentru a face mai transparent sistemul financiar al țării.

Recent, și vicepreședintele Isabel De Saint Malo a dat asigurări că Panama va aprofunda dialogul cu Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informații fiscale. Totuși, a subliniat oficialul, guvernul panamez trebuie să fie „prudent și atent” pentru a nu prejudicia sistemul bancar al țării, care asigură 7% din PIB.

Declarațiile oficialilor panamezi vin în contextul în care instituții media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă rețea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienților cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns la jurnaliști.

R.D.