4.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 5:28

Avertismentul ferm al doctorului Rafila: Nu cumpărați de pe internet! E sigur contrafăcut!

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, recomandă oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în Statele Unite ca terapie pentru Covid-19, pentru că produsul care ar fi de vânzare pe internet în mod sigur este contrafăcut.

Acest medicament nu se găsește de cumpărat în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv. Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenția profesorul Rafila.

Și specialiștii de la Matei Balș au atras atenția că pe internet se vând teste de coronavirus ale căror rezultate ar putea să nu fie exacte. Medicul Adrian Marinescu a avertizat că testele rapide pentru depistarea coronavirusului pot da rezultate greșite, din cauză că românii nu știu să le manevreze corect, astfel că rezultatele negative pot fi de fapt pozitive