13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 13:44
No menu items!

Colegiul Medicilor București cere ajutor: Bolile de inimă și alte boli cronice s-au accentuat din cauza stresului izolării

spot_img

Colegiul Medicilor din București avertizează, într-un comunicat de presă, asupra pericolului în care se regăsesc medicii de policlinică, profesioniștii care au preluat toți bolnavii cronici din spitale după declanșarea stării de urgență cauzată de pandemia COVID-19. Organizația profesională susține că majoritatea medicilor își cumpără din propriile venituri măști de protecție, combinezoane și teste pentru a se proteja pe ei și pacienții grav bolnavi care trec pragul cabinetelor. Colegiul Medicilor cere ajutorul comunității și oamenilor de afaceri, în condițiile în care autoritățile i-au uitat.

Potrivit sursei citate, bolile de inimă, bolile reumatice, alte boli cronice, cancerul, dar şi afecţiunile intercurente, nu s-au redus, de la debutul crizei pandemice, „dimpotrivă, s-au accentuat din cauza stresului, a impactului psihologic şi fizic produs de săptămânile de izolare la domiciliu”.

„Degrevând spitalele de acele cazuri care pot fi diagnosticate şi tratate fără internare, medicii din ambulatoriul de specialitate îi protejează deopotrivă pe colegii lor din gardă, sau de pe secţii, cât şi pe pacienţii care au nevoie de tratament spitalicesc, în condiţiile impuse de situaţia pe care o traversăm. Autorităţile publice, locale şi centrale, alături de companii private sau de societatea civilă, au ajutat medicii de familie şi pe cei din spital, după declanşarea alertei pandemice”, spune CM Bucureşti.

Biroul executiv al Colegiului consideră că, „din păcate, medicii din cabinetele de specialitate au fost neglijaţi”.

„Odată ce transmiterea virusului corona se face în comunitate, toţi medicii şi asistenţii medicali sunt în pericol de contaminare, punând în egală măsură la risc pacienţii cu care vin în contact ulterior. Nu de puţine ori, medicii din ambulatoriul de specialitate din Bucureşti sunt nevoiţi să finanţeze din veniturile proprii mijloacele de protecţie suplimentare şi se confruntă cu dificultăţi în aprovizionarea cu măşti, combinezoane sau dezinfectanţi. CMMB face, deci, un apel către toate instituţiile publice responsabile şi către toate instituţiile de drept privat care pot ajuta medicii din ambulatoriul de specialitate să intervină, să ofere sau să finanţeze măşti, dezinfectanţi şi sisteme de protecţie acestor cabinete, pe nedrept uitate de decidenţi şi de public”, a concluzionat sursa citată.