16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 1:19

Avertismentele SRI. Care au fost principalele atacuri la securitatea națională

spot_img

 

Ameninţările teroriste la adresa securităţii naţionale au fost indirecte anul trecut şi au vizat sprijin financiar şi logistic, acţiuni de propagandă fundamentalistă şi tendinţe de radicalizare.

Raportul de activitate trimis Parlamentului arată că au fost depistate și tentativele unor servicii străine de a influența decizii oficiale sau să obțină informații de interes strategic, dar contraspionajul românesc a acționat la timp. Atacurile cibernetice, mai ales la adresa unor instituții ale statului, au fos mai numeroase, susțin în raport reprezentanții SRI. 

Apartenenţa României la sistemul de alianţe politice şi militare internaţionale, susţinerea Coaliţiei împotriva grupării Statul Islamic/Daesh, dar şi situarea pe principalele rute de migraţie către Occident, respectiv măsurile ofensive de prevenire şi contracarare a potenţialelor manifestări teroriste pe teritoriul naţional, au determinat o relativă creştere a profilului ţării noastre ca posibilă ţintă a unor atacuri.

Raportul de activitate al SRI pe 2014

La sfârşitul lunii august, o româncă din Italia, de 36 de ani, a fost expulzată de oficialii din peninsulă la întoarcerea dintr-o călătorie în Tunisia, ţara de origine a soţului său. Italienii o acuză că folosea mediul online pentru a ţine legătura cu islamişti care susţin reţeaua teroristă Statul Islamic. Femeile reprezintă 10% din miile de recruţi străini care s-au alăturat Statului Islamic, indică un ghid publicat de susţinătoarele ISIS.

Fenomenul combatanţilor jihadişti de origine occidentală a atins cote alarmante, iar nivelul ameninţării teroriste generate de lupi singuratici-jihadişti reveniţi în ţările de origine s-a amplificat, susţine SRI.

M. Constantin