10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 6:25

Gabriel Oprea, întâlniri cu adjunctul șefului FBI și președintele Comitetului pentru Securitate Internă din Senatul SUA

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea s-a întâlnit marți, la Washington, cu Mark Giuliano, directorul adjunct responsabil cu sarcini operative al FBI și cu senatorul Ron Johnson, președintele Comitetului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale din Senatul SUA.

În cadrul întâlnirii cu adjunctul șefului FBI, Gabriel Oprea și Mark Giuliano au subliniat excelenta colaborare dintre FBI și agențiile române cu atribuții în aplicarea legii, fiind evidențiată în special cooperarea de succes în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității cibernetice.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat, într-un comunicat de presă, că “au fost analizate aspecte de interes reciproc precum prevenirea și combaterea criminalității grave și a terorismului”. De asemenea, a fost abordată şi problematica migrației ilegale, în contextul fluxului crescut de imigranți din Europa.

Cele două părți s-au angajat să continue cooperarea privind prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere și să intensifice eforturile comune pe acest domeniu de activitate, au mai arătat oficialii MAI.

La întâlnirea cu Mark Giuliano, Gabriel Oprea a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, precum și de secretarul de stat în MAI, Ilie Botoş și de șeful Poliției Române, chestorul general Petre Tobă.

Tot marți, viceprim-ministrul pentru securitate națională s-a întâlnit cu senatorul Ron Johnson, președintele Comitetului pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale din cadrul Senatului SUA, precum şi al Subcomitetului pentru Europa şi Cooperare Regională în domeniul Securităţii din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe.

oprea_senator_sua

Cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia faţă de stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre România şi SUA, reflectat prin dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre cele două țări.

Gabriel Oprea a subliniat cooperarea excelentă la nivel militar pe care România o are cu SUA în teatrele de operații externe. De asemenea, a arătat că sistemul antirachetă amplasat la Deveselu reprezintă o contribuţie esenţială la capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

De asemenea, au fost discutate aspecte privind stabilitatea şi securitatea din regiune, în special evoluţiile din vecinătatea României. În cursul convorbirii a fost subliniat și interesul faţă de problematica refugiaţilor din Europa.

Cei doi oficiali au abordat şi tema privind obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver, senatorul Ron Johnson exprimându-și deschiderea și sprijinul pentru includerea României în acest program.

R.D.