21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:00
No menu items!

Atacurile la adresa independenței avocaților, în vizorul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

spot_img

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va iniția un nou instrument legislativ european, menit să le ofere avocaților garanții necesare pentru a-și exercita profesia în mod liber și în siguranță. Într-un răspuns la Recomandarea 2188 (2020) a Adunării Parlamentare cu privire la „Principiile și garanțiile avocaților”, forul – care reunește miniștri de externe ai statelor membre și este gardianul valorilor fundamentale ale Consiliului – își exprimă îngrijorarea față de numărul tot mai mare de cazuri de încălcare a drepturilor avocaților. În România, celebru în acest sens este cazul avocatului Robert Roșu, a cărui condamnare la 5 ani de închisoare de către un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a stârnit nu doar revolta avocaților români, ci și reacții dure din partea comunității internaționale, inclusiv a celei mai mari asociații profesionale de avocați din lume – American Bar Association.

„Comitetul este întru totul de acord cu Adunarea Parlamentară că avocații joacă un rol central în protejarea drepturilor omului, mai ales dreptul la un proces echitabil, precum și în implementarea principiilor statului de drept. În aceeași măsură, Comitetul este îngrijorat de numeroasele cazuri de încălcare a drepturilor avocaților, din ultimii ani, inclusiv atacuri la adresa siguranței și independenței lor.

Deși Recomandarea Rec(2000)21 cu privire la libertatea exercitării profesiei de avocat stabilește standarde minime, Comitetul de Miniștri este conștient că acest instrument nu mai poate oferi avocaților nivelul necesar de protecție în societatea de astăzi„, se arată în răspunsul, din 2 iulie anul acesta, al Comitetului de Miniștri la Recomandarea 2188 (2020) a Adunării Parlamentare.

În document, Comitetul de Miniștri arată că este conștient de faptul că instrumentul legislativ în vigoare (recomandarea sa, Rec(2000)21 privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat) nu le mai poate oferi avocaților nivelul necesar de protecție în societatea de astăzi. De aceea, Comitetul ia act de un studiu efectuat de Comitetul European pentru Cooperare Juridică (CDCJ) cu privire la „Fezabilitatea unui nou instrument legal european, obligatoriu sau neobligatoriu, cu privire la profesia de avocat – potențială valoare adăugată și eficiență”.

Studiul identifică lacunele protecției legale acordate avocaților și problemele cu care se confruntă profesia de avocat și subliniază clar nevoia unui set îmbunătățit de standarde minime aplicabile avocaților în legătură cu activitățile lor profesionale.

Prin studiu i se recomandă Comitetului de Miniștri să inițieze elaborarea unui nou instrument legal care să le ofere avocaților protecție eficientă, pentru a le permite să-și exercite profesia independent, liber și în siguranță, fără prejudicii și rețineri. Comitetul de Miniștri a luat act, de asemenea, de proiectul termenilor de referință ai unui comitet de experți subordonat CDCJ și însărcinat cu elaborarea unui instrument legal european, obligatoriu sau nu, privind profesia de avocat, care va fi examinat în contextul noilor discuții referitoare la Programe și Buget din toamna lui 2021.

„Până la adoptarea unei decizii cu privire la elaborarea unui nou instrument legal, Comitetul de Miniștri încurajează Statele membre să-și continue eforturile de implementare deplină a Recomandării Rec(2000)21 prin, inter alia, activitățile de cooperare și instruire ale Consiliului Europei”, subliniază forul european.

Platformă pentru protecția avocaților „de orice interferență în exercițiul activităților lor profesionale”

În concluzie, Comitetul de Miniștri intenționează să propună o serie de mecanisme, inclusiv un nou instrument legal european, dar și o platformă menită să protejeze avocații de orice interferență în exercițiul activităților profesionale, platformă pentru implementarea căreia Adunarea Parlamentară a lansat deja apeluri repetate.

Mai mult, Comitetul de Miniștri consideră că este nevoie de dispoziții legale privind dreptul la un proces echitabil. „Asigurarea siguranței avocaților și a altor categorii de personal în cadrul procedurilor judiciare este indisolubil legată de protejarea dreptului la un proces echitabil.”, concluzionează forul Consiliului Europei.  

Raluca Dan