13.8 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 21:36

Andreea Sava (www.andreeasava.ro): De ce sunt indispensabile grăsimile. Grăsimi bune și rele – LISTĂ

spot_img

Chiar dacă arată senzațional și se hrănește sănătos, Andreea Sava (jurnalist, producător de conținut al emisiunii “100 de minute” și producător la “Q&A”) nu a renunțat cu totul la grăsimi. Iar pe blogul ei (www.andreeasava.ro) – destinat în primul rând femeilor ocupate, dar care își doresc să-i urmeze exemplul – Andreea explică de ce sunt indispensabile grăsimile, dar și ce tip de grăsimi ar trebui să consumați.

Anatomic vorbind, creierul nostru este alcătuit în proporție de 60% din grăsimi. Tocmai de aceea nu trebuie eliminate complet din alimentație nici măcar în timpul curei de slăbire. Profesorul Mencinicopschi spune că o dietă complet lipsită de grăsimi este periculoasă dar că acestea nu trebuie să depășească 30% din aportul caloric zilnic și, evident, sursa lor e foarte importantă.

Problema este ce fel de grăsimi îi dai organismului tău pentru că, pe lângă îngrășare, ele se depun în jurul organelor, afectându-le funcționarea, pe vasele de sânge, ducând la accidentele vasculare și neoxigenarea creierului și a organelor, și influențează activitatea creierului. Pentru că da, nu toate grăsimile sunt rele. Există și bune”, scrie Andreea Sava.

Potrivit Andreei, grăsimile rele sunt cele saturate. „Consumate în exces duc la toate efectele menționate mai sus plus deficiențe de memorie și de învățare, mergând până la boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer și Parkinson, dar favorizează și apariția diabetului de tip 2 prin dezvoltarea rezistenței la insulină”, explică Andreea Sava.

Andreea recomandă cărțile profesorului Gheorghe Mencinicopschi, unde găsiți multe informații medicale și studii pe această temă.

Dar iată și lista de grăsimi  – bune și rele -, publicată pe www.andreeasava.ro.

Grăsimi bune vs grăsimi rele – lista doctorului Menci

  1. Grăsimile rele

Cele saturate din produsele grase de origine animală, fast food

 Cele saturate din produsele lactate

 Acizi grași Omega 6 din uleiurile vegetale (floarea-soarelui, porumb, șofranel), consumați în exces

 Uleiuri vegetale hidrogenate care se găsesc în produsele de patiserie, margarină, biscuiți și chipsuri

  1. Grăsimile bune

Acizii grași Omega 3 din: peștele oceanic (somon, sardine, ton etc),  fructe de mare

Grăsimile vegetale nehidrogenate din: legume verzi, nuci de tot felul (consumate crude, atenție însă că sunt bombe calorice – avertizează Andreea), semințe de in sau pin, uleiul de rapiță, cânepă, măsline, arahide, argan.

Mai multe “trucuri” și sfaturi despre cum poți să trăiești sănătos și să arăți bine fără să-ți epuizezi organismul prin exerciții complicate și diete drastice, poți găsi doar pe www.andreeasava.ro.

R.D.