19.7 C
București
duminică, 20 iunie 2021 - 12:32

Alina Gorghiu îl sfătuiește pe ministrul USR PLUS Claudiu Năsui “să mai învețe procedură”

spot_img

Vicepreşedintele liberal al Senatului, Alina Gorghiu, îi recomandă ministrului Economiei, Claudiu Năsui, “să înveţe” procedură parlamentară şi îi atrage atenţia că doar Guvernul poate cere Legislativului amânarea dezbaterii la legea 5G.

“E bine ca anumiţi miniştri să înveţe puţină procedură. E greu de înţeles de ce Ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament pentru amânarea legii 5G, transmisă în procedură de urgenţă de Guvernul din care face parte. Greu de înţeles, ca procedură, pentru că nu un ministru, ci doar Guvernul, eventual prin Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, putea să ne comunice solicitarea. Dar, mai ales politic şi strategic, pentru că ştim cu toţii cât de important şi stringent este acest subiect. Etapele de decizie au fost deja bifate: cea politică, în cadrul coaliţiei, cea de securitate, în cadrul CSAT, cea executivă, în cadrul Guvernului. Când Guvernul hotărăşte ceva, când coaliţia convine asupra unui subiect, un ministru face corespondenţă peste aceste decizii? Totuşi, e o temă care priveşte securitatea naţională. O lege care respectă angajamentele pe care le avem faţă de SUA şi UE”, a scris, joi, Gorghiu, pe Facebook.

Ea şi-a exprimat convingerea că proiectul de lege 5G îşi va continua parcursul parlamentar în procedură de urgenţă, iar ministrul Năsui “va depune toate diligenţele să comunice rapid notificări oricărei structuri internaţionale doreşte că acest proces este în derulare”.

“PS: Între timp, ministrul Năsui a făcut o precizare necesară şi anume că ‘actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe’. Probabil că această analiză trebuia făcută înainte să trimită scrisoarea, dar e bine să ne recunoaştem greşeala”, a completat Alina Gorghiu.

Guvernul a aprobat pe 15 aprilie proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Ministrul Claudiu Năsui a solicitat conducerii Senatului amânarea dezbaterii acestei legi, pe motiv că nu ar fi fost respectaţi toţi paşii procedurali înainte de trimiterea proiectului în Parlament.