20.5 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 21:06
No menu items!

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, SFIDEAZĂ premierul și coaliția de guvernare

spot_img

Ministrul Claudiu Năsui cere amânarea dezbaterilor din Parlament pe proiectul Legii 5G, pentru care coaliția de guvernare a cerut adoptarea de urgență. Premierul Florin Cîțu nu știa de demersul ministrului din cabinetul său și a declarat că este „surprins” că Năsui a procedat astfel.

Ministerul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut, printr-o adresă către președintele Senatului, Anca Dragu, amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ. Proiectul, avizat de CSAT şi adoptat de Guvern de câteva săptămâni, ar trebui să fie discutat şi votat în procedură de urgenţă, după cum a stabilit coaliţia din care face parte şi Claudiu Năsui, de la USR PLUS.

„Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare” se mai arată în cererea ministrului Năsui. 

Întrebat joi dimineață despre demersul ministrului Economiei, premierul Florin Cîțu susține că nu știa despre cererea de amânare și nici nu a fost informat în acest sens.

Nu, și mă surprinde că a luat o astfel de decizie. Noi am trimis proiectul în coaliție, am discutat asupra lui și am convenit să îl adoptăm în procedură de urgență, de aceea nu înțeleg această solicitare”, a declarat Florin Cîțu.

Alte surse politice din coaliţie au declarat, pentru adevarul.ro, că solicitarea lui Claudiu Năsui este de neînţeles din moment ce proiectul de lege e deja trecut prin CSAT şi adoptat de Guvern, iar acum a fost solicitată şi procedura de urgenţă, procedură aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 21 aprilie. Pe de altă parte, susține sursa citată, demersul ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”. 

Emanuel Stan

Sursa foto: InquamPhotos / George Calin