9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:39
No menu items!

Alex Younger, noul director al serviciului britanic de spionaj MI6

spot_img

Preluând conducerea MI6, Alex Younger primeşte o serie de dosare fierbinţi de la predecesorul său – Irak, Siria, Ucraina, între altele

Alex Younger 

Alex Younger, un fost militar care a intrat în spionaj la începutul anilor ’90, este noul șef al MI6, puternicul serviciu de informaţii externe al Marii Britanii, în locul lui John Sawers, un fost diplomat, relatează AFP.

Younger, în vârstă de 51 de ani, cu studii în economie, căsătorit şi cu doi copii, a intrat serviciul de informaţii externe al Majestăţii Sale în 1991.

Alex Younger a intrat în funcţie la începutul lui noiembrie, la conducerea Serviciului Secret de Informaţii (SIS), mai cunoscut de către public sub numele de MI6, angajatorul celui mai celebru dintre toţi spionii, James Bond.

Acest fost militar a intrat în spionaj în 1991 şi a urcat treptele ierarhiei una câte una, până când a devenit şeful operaţiunilor mondiale ale Agenţiei în ultimii doi ani, anunţă Foreign Office, ministerul în subordinea căruia se află MI6.

El şi-a trecut în CV posturi pe care le-a ocupat în Europa, Orientul Mijlociu şi Afganistan, inclusiv pe cel de conducător al operaţiunilor MI6 care au avut obiectivul de a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Un “conducător seducător” şi “popular” în mediul informaţiilor secrete, “Alex este capabil să facă inteligibile pentru toată lumea probleme complexe”, a declarat un fost director MI6, citat de Daily Telegraph, potrivit căruia aceste calităţi l-au determinat pe premierul David Cameron să-l desemneze ca succesor al lui John Sawers.

Preluând conducerea MI6, Alex Younger primeşte o serie de dosare fierbinţi de la predecesorul său – Irak, Siria, Ucraina, între altele -, în contextul în care nivelul de alertă de securitate în Marea Britanie a fost crescut la “grav” în faţa ameninţării cu atentate în legătură cu grupări jihadiste ca Statul Islamic (SI).

El moşteneşte totodată o poreclă, “C”, litera cu care primul şef al serviciilor de informaţii externe, Sir Mansfield Cumming, îşi semna directivele.