22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:10
No menu items!

Viitorul șef al DNA va lucra tot cu oamenii lui Kovesi. Procurorul din dosarul lui Marian Vanghelie, noul șef al Serviciului Tehnic din DNA

spot_img

Colegiul de conducere al DNA a emis avizul consultativ pe baza căruia procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii viitoarele propuneri privind numirea în funcțiile de procuror șef serviciu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, structura centrală și structura teritorială.

Cea mai importantă schimbare este la Serviciul Tehnic din DNA care va avea un nou șef în persoana procurorului Ioan Amariei, fost procuror în cadrul Secției de combatere a corupției din DNA. Amariei a instrumentat mai multe dosare importante, el fiind cel care a obținut arestarea primarului de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.

Fostul șef de la Tehnic, Horațiu Baias, a condus serviciul timp de șapte ani și nouă luni, expirându-i în acest moment orice posibilitate legală de a mai conduce acest serviciu. Conform avizului Colegiului de conducere al DNA, Baias va prelua însă funcția de procuror șef al Serviciului de informații clasificate și de centralizare a datelor privind corupția.

Costin Vîrlan, dacă primește avizul CSM, va fi procuror șef  al Serviciului de cooperare internațională și programe.

Interesant este că la conducerea Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA va rămâne procurorul Danusia Aurelia Boicean, fostă șefă a DIICOT Alba Iulia.

La DNA Boicean se remarca după ce în decembrie 2014 îl punea sub acuzare pe baronul de Hunedoara, Mircea Moloț. Din 2014 și până în septembrie 2018 soarta acelui dosar este total neclară, Boicean nereușind să facă rechizitoriul iar cercetările pare că merg ”ardelenește”. Fosta și actuala șefă a DNA Alba Iulia, Boicean s-a mai remarcat și printr-o relație foarte bună cu Laura Codruța Kovesi.

La DNA Bacău s-a dat aviz pentru procurorul Cornelia Maria Hrincescu, anchetatorul care a instrumentat dosarul în urma căruia fostul ministru de Interne, Gabriel Berca a fost condamnat la închisoare. La DNA Cluj va rămâne șefa Anca Mărincean, la DNA Pitești va fi tot procurorul Daniela Lupu în timp ce candidatura lui Nicolae Tiberiu Onea a fost avizată pentru pentru funcția de procuror șef al Serviciului Teritorial Târgu Mureș.

În conformitate cu dispozițiile din Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a procurorilor și judecătorilor, adoptat prin hotărâre de către Plenul CSM, candidații vor susține un interviu în fața Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii care lua decizia finală.

Cristi Ciupercă