19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:37
No menu items!

România 3.0, mesaj către ministrul justiției: „Dormiți liniștiți, Înalta Curte lucrează pentru dumneavoastră!”

spot_img

Platforma civică România 3.0, fondată de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, trage un semnal de alarmă în privința deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din 4 septembrie, de a nu aplica noile prevederi ale Legii 304/2004, în privinţa reconfigurării completelor de 5 judecători.

„Foarte simplu, Înalta Curte, cea mai înaltă autoritate judecătorească din România a decis să nu aplice legea.

De ce?
Ca să nu afecteze cele două complete “aleatorii” de cinci judecători.

Care este miza?
Cele două complete vor judeca apelurile de foc: Dragnea, Tăriceanu, Toni Greblă, Ponta etc.

Ce se urmărește?
Statul paralel este disperat să păstreze, chiar și ilegal și neconstituțional, pârghiile de putere și șantaj.”, arată Daniel Dragomir, în încercarea de a explica ce stă, de fapt, în spatele deciziei ÎCCJ de a ignora legea. 

Aceasta este România? Acesta este stat de drept? Aceasta este justiție? Acesta este dreptul la un proces imparțial?”, se întreabă fostul ofițer SRI, într-o postare pe blogul platformei civice România 3.0. 

„Later edit: ministrul justiției s-a trezit? Sau mai visează căluți roz cu revizuiri la instanța supremă?”, mai scrie Daniel Dragomir. 

Pe data de 20 iulie 2018 a intrat în vigoare noua formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, din pachetul denumit generic „legile justiţiei”. Printre cele mai importante modificări care se referă la instanţe se numără şi cele care generează reconfigurarea unor complete şi a unor săli de judecată. Vizate sunt şi completele de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Astfel, preşedintele/ vicepreşedintele ÎCCJ, precum şi preşedintele secţiei penale nu mai sunt membri de drept în complete, ci pot face parte din acestea doar prin tragere la sorţi. În prezent, judecătorii care ocupă respectivele funcţii fac parte din complete în baza Regulamentului ÎCCJ.

Pentru că textul de lege precizează că tragerea la sorţi a completelor are loc „la începutul fiecărui an”, Colegiul de Conducere al ÎCCJ a considerat că actualele complete, configurate la finalul anului 2017, pot să rămână în componenţa actuală până la finalul anului, când se vor aplica noile prevederi legale.

Analizând dispoziţiile art. 32 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018, cu referire la activitatea Completelor de 5 Judecători, cu majoritate, constată că dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite ‘la începutul fiecărui an’ şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019.

Cu opinia separată a doamnei judecător Simona Neniţă în sensul că, dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediată aplicare„, se arată în decizia Colegiului de Conducere al ÎCCJ, citată de stiripesurse.ro

Decizia este una controversată, cu atât mai mult cu cât o serie de Curţi de Apel care au decis că modificările aduse Legii 304/2004 sunt de imediată aplicare.

R.D.