21.6 C
București
luni, 29 mai 2023 - 21:37
No menu items!

VIDEO. Scenariu dramatic în Mariupol. 40.000 de civili, deportați în Rusia. Sute de militari au primit „ultimatum” să se predea în câteva ore

spot_img

Supus unei ofensive rusești dramatice, Mariupolul pare să cedeze în fața forțelor militare ale Kremlinului. În timp ce autoritățile ucrainene denunță crime de război cărora le-au căzut victime zeci de mii de locuitori ai orașului, primarul din Mariupol a declarat marți că 40.000 de civili au fost deportați în Rusia. Tot marți, Rusia le-a dat un ultimatum de câteva ore sutelor de militari ucraineni care continuă să lupte pentru oraș „să predea armele” și să-și înceteze rezistența. Ultimatumul vine la câteva zile după ce aproximativ 1.000 de militari ucraineni care luptau în Mariupol s-au predat rușilor. 

Potrivit AFP, Rusia a îndemnat marţi întreaga armată ucraineană să „depună armele”, iar pe ultimii apărători de la Mariupol să-şi înceteze „rezistenţa smintită”, un apel pe care-l lansează după ce Kievul a anunţat că Moscova a lansat o ofensivă majoră în estul separatist ucrainean.

„Nu vă forţaţi norocul. Luaţi singura decizie corectă, de a înceta operaţiunile militare şi a depune armele”, le transmite Ministerul rus al Apărării forţelor ucrainene, într-un comunicat citat de AFP.  „Ne adresăm tuturor militarilor armatei ucrainene şi mercenarilor străini: vă aşteaptă o soartă de neinvidiat din cauza cinismului autorităilor de la Kiev”, se arată în comunicat.

Ministerul rus promite o „salvare a vieţii” combatanţilor ucraineni de la Mariupol (sud-est) care se află în continuare în instalaţia industrială Azovstal, dacă se predau marţi. Armata rusă propune un armistiţiu, începând de marţi, de la ora ora locală 12.00 (şi ora României), în cursul căruia „toate unităţile armate ucrainene şi mercenarii străini să iasă (din Azovstal) fără arme şi muniţie” între orele 11.00 GMT şi 13.00 GMT.

„Îndemnăm autorităţile de la Kiev să dea dovadă de bun simţ şi să ordone combatanţilor să-şi înceteze rezistenţa smintită”, mai afirmă Ministerul rus al Apărării.

În replică, un comandant al regimentului Azov spune, într-un mesaj transmis pe Telegram liderilor lumii, că forțele ruse trag intenționat și „fără discernământ”, folosind toate tipurile de artilerie, asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc sute de femei și copii, potrivit CNN.

Azovstal este ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol, acolo aflându-se și trupele ucrainene care apără orașul.

Prokopenko spune că cei care se adăpostesc în combinatul siderurgic, în subsoluri și buncăre, sunt „oameni de toate vârstele, femei, copii și familii ale apărătorilor Mariupolului”. Ei „și-au găsit acolo singurul adăpost disponibil, lângă soldații ucraineni care încă apără orașul de invadatorii ruși”.

Forțele ruse și reprezentanții lor din Lugansk și Donețk știu despre civili și trag de bunăvoie asupra fabricii. Folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de distrugere a buncărelor și toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale, pentru atacuri fără discernământ. Teatrul orașului, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Aceștia sunt aceiași oameni. Și nimeni nu îi crede„, a adăugat Prokopenko.

Primarul orașului ucrainean Mariupol a spus luni că aproape 40.000 de civili au fost duși cu forța în Rusia sau în regiuni controlate de ruși în Ucraina, notează Reuters.

„Din nefericire, trebuie să declar că de astăzi deportează forțat” locuitori, a spus Vadim Boicenko televiziunii ucrainene. „Am verificat prin registrul municipal că deja au deportat peste 40.000 de oameni”.

Reuters nu a putut confirma în mod independent acuzațiile, iar Rusia a negat că țintește civili în Ucraina.

Zilele trecute, peste 1.000 de militari ucraineni s-au predat, la Mariupol, imagini video fiind publicate, ulterior, de autoritățile ruse.

Alte sute de militari ucraineni se află, însă, baricadaţi, în continuare, potrivit unor separatişti proruşi, în imensul complex Azovstal, în care opun o rezistenţă aprigă.

Raluca Dan