-0.2 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 6:52
No menu items!

Medicii din Italia operează pe cord copiii din România

spot_img

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că autorităţile române au prelungit, marţi, un acord în baza căruia copiii cu probleme cardio-vasculare pot fi operaţi în România de către specialişti din Italia. De asemenea, medicii din România sunt instruiţi în ceea ce priveşte realizarea de operaţii a copiilor cu malformaţii ale aparatului circulator.

Autorităţile române au semnat un Act adiţional de prelungire a Acordului de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, încheiat între Ministerul Sănătăţii, Grupul San Donato Italia, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo Italia şi Asociaţia Inima Copiilor din România.

În baza acestui acord, copiii cu malformaţii cardiace pot fi operaţi în România, de către specialişti italieni, dar şi de către medici români care au fost instruiţi în cadrul acestui proiect. Acordul a fost prelungit pentru o perioadă de trei ani.

Intervenţiile chirurgicale vor avea loc nu doar la Bucureşti, ci şi la spitale din Timişoara şi Iași.

”În curând, România probabil că va atinge sustenabilitatea unui program care să poată să ofere intervenţii chirurgicale tuturor copiilor din România în zona aceasta a chirurgiei cardio-vasculare şi din această cauză acordul pe care l-am semnat astăzi va consfinţi continuarea acestui proiect pe de o parte, şi extinderea lui. Acest parteneriat va oferi resursa profesională, iniţial din partea italiană. Am fost impresionat de tinerii colegi din România care au învăţat să opereze copii pentru diverse malformaţii legate de aparatul circulator, oameni tineri din toată ţara care au beneficiat de training este extrem de important să creezi resursa umană”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Ministrul a anunţat că doi copii refugiaţi din Ucraina au fost operaţi deja în România, acesta fiind ”un exemplu de solidaritate europeană”.

                                                                                                                    Adina Silav