20 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 23:34
No menu items!

Decizia instanței din Bulgaria: Elena Udrea va fi extrădată în România pentru executarea pedepsei cu închisoarea

spot_img

Judecătorii bulgari au hotărât, marți, ca Elena Udrea să fie extrădată în România  pentru a-și executa condamnarea la șase ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”. Decizia luată de Tribunalul din Blagoevgrad nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel de la Sofia, în termen de 5 zile.

Elena Udrea, care se află în arest preventiv în Bulgaria, ceruse instanței bulgare să nu accepte cererea de extrădare formulată de autoritățile române, susținând că a fost persecutată politic în România, că a fost amenințată cu moartea într-o închisoare din România și că este bolnavă.

Tribunalul din Bulgaria a solicitat pe 13 aprilie mai multe informații cu privire la condiţiile de detenție în care a stat Elena Udrea în România, înainte de a pronunța verdictul, iar autoritățile române au transmis instanței informațiile solicitate.

Elena Udrea este în arest în Bulgaria în urma decizie de joi a judecătorilor Curții de Apel de la Sofia. Ei au respins recursul acesteia la decizia de arestare preventivă. Totodată, magistrații bulgari au respins și actele medicale depuse la instanță de avocații Elenei Udrea. Judecătorii au precizat că aceste acte nu indică faptul că rămânerea în arest va accentua problemele medicale pe care ea le are.

Dacă va fi adusă în România, Udrea și-ar putea ispăși pedeapsa la Penitenciarul pentru femei de la Târgșor (Prahova). Ea a fost încarcerată acolo și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

În 7 aprilie, Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.
 
La două ore după sentința dată de magistrații Înaltei Curți, poliția s-a deplasat la casa din Corbeanca a fostului ministru al Dezvoltării și Turismului, unde se afla doar partenerul de viață al acesteia, Adrian Alexandrov. Poliția a dat-o ulterior pe Elena Udrea în urmărire generală, aceasta fiind reținută în Bulgaria. 

                                                                                                                    Adina Silav