12.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 3:37
No menu items!

Atenție, șoferi! 300 de radare fixe și 500 camere de supraveghere pe șosele, pentru înregistrarea abaterilor

spot_img

Ministerul Transporturilor vrea să instaleze 500 de camere de supraveghere pe șosele, ca să depisteze abaterile din trafic. De asemenea, alte 300 de radare fixe vor fi achiziționate, iar șoferii care vor fi în culpă vor fi atenționați imediat că au primit o amendă.

Pe lângă cele 300 de radare fixe, autoritățile vor să achiziționeze și o mie de limitatoare de viteză. Cele 500 de camere video noi vor putea să înregistreze numerele de înmatriculare ale maşinilor, dar şi abaterile comise de şoferi – viteza excesivă, depășirea pe linie continuă sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor. 

Proiectul face parte din „Strategia Naţională pentru Siguranţa Rutieră”, achiziția de radare și camere fiind estimată la 35 de milioane de euro, sumă care ar putea fi implementatî prin programul PNRR, până în 2025.

Potrivit Ministerului Transporturilor, toate autostrăzile și drumurile expres vor trebui să aibă în următorii 3 ani sisteme inteligente de transport, care includ și tehnica automată de recunoaștere a numerelor de înmatriculare. La acest moment, 80% din rețeaua de autostrăzi administrată de CNAIR S.A. este dotată cu camere de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, dar care poate verifica doar existența rovinietelor.

Noile sisteme de supraveghere vor înștiința automat șoferii înregistrați că au comis o abatere și au luat amendă.

M. Nedelcu