7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 5:07

Valeriu Stoica: Procesul lui Iohannis ar trebui suspendat

spot_img

Fostul ministru al justiției arată că motivul este imunitatea președintelui

Valeriu Stoica_SZ 

Fostul lider PNL, avocatul Valeriu Stoica, consideră că procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis ar trebui suspendat până la finalizarea mandatului de președinte al României.

Fostul ministru al justiției a declarat că se așteaptă ca procesul, care a început să se judece de miercuri, la Înalta Curte de Casație si Justiție (ICCJ), ar trebui suspendat până la finalizarea mandatului de președinte, perioadă în care Iohannis se bucură de imunitate.

Pe durata mandatului preşedintele se bucură de imunitate, cu excepţia infracţiunii de trădare și, cum nu este vorba de o asemenea infracţiune, rezultă că, şi dacă ar lua acest proces în contencios, singura soluţie posibilă este suspendarea procesului până expiră mandatul prezidenţial

Valeriu Stoica

În opinia avocatului, în termenii convenţiei europene, un astfel de proces în contencios care presupune aplicarea unor sancţiuni dure are semnificaţia de proces penal. „Soluţia defavorabilă produce efecte pentru viitor. Câtă vreme e în timpul mandatului, s-ar putea presupune că efectele se impun după finalizarea mandatului, a concluzionat Valeriu Stoica.