26.1 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:48

Valeriu Gheorghiță cere populației să se vaccineze. Tulpinile britanică, africană și braziliană sunt mult mai puternice

spot_img

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că eficacitatea vaccinurilor omologate în fața noilor tulpini ale virusului (britanică, africană, braziliană) este diminuată. El a mai spus că persoanele care se vaccinează se asigură în fața unei forme severe a bolii.

 

„Datele disponibile la acest moment ne arată că eficacitatea acestor vaccinuri este ușor diminuată față de tulpina salbatică și chiar față de tulpina britanică. Singurul meu mesaj este să ne programăm cât mai mulți la vaccinare și să accelerăm campania. Chiar dacă eficacitatea nu este cea care reiese din studiile efectuate, ne protejează de formele critice. Nici un vaccin nu este 100% eficace”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Specialiștii sunt de părere că în viitorul apropiat, tulpina britanică va deveni dominanată în România, iar în prezent evoluția tulpinilor din Brazilia și Africa de Sud este studiată cu foarte mare atenție.

În România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. Este vorba de doi bărbați de 38, respctiv 57 de ani, amândoi din București.